Angelique Bakelaar (rechts).
Angelique Bakelaar (rechts). Foto:

Ondernemers over maatregelen Haringvlietbrug: ‘Voor de komende tien jaar zie ik problemen bij bereikbaarheid eiland’

Het besluit om de Haringvlietbrug op slot te gooien deed heel veel stof opwaaien. Onder druk van veel partijen werden de maatregelen afgeschaald: in plaats van één rijbaan werden het er toch twee. De tweede baan werd later nog verbreed, omdat die in eerste instantie niet te gebruiken was. Maar nog steeds geldt een lagere maximumsnelheid op de brug en gaat de brug minder open voor scheepvaartverkeer. Welke hinder ondervinden bedrijven op het eiland hiervan? We vroegen het twee ondernemers.

“Het is in de havens afgelopen zomer een treurig beeld geweest. Met slechts één opening op vrijdag in plaats van de gebruikelijke 74 openingen per week, konden de mensen zelfs in hun weekend geen dagtocht meer plannen.” Het is meteen duidelijk: Angelique Bakelaar van jachthaven Atlantica in Stad aan ’t Haringvliet is niet gelukkig met de stremming rondom de Haringvlietbrug. En dat is zacht uitgedrukt.

Respectloos

“Zonder enige verantwoordelijkheid ten opzichte van de ontstane situatie komt het voortbestaan van onze bedrijven de komende jaren onder druk te staan als dit tot ver in 2023 gaat duren. Rijkswaterstaat doet hiermee onze bedrijven op slot. Inmiddels gaat de brug tot 1 november ook één keer op zondag om 17.00 open en vanaf die dag twee per week alleen op aanvraag – maar wel twee uur van tevoren gedaan. Tot ze vast weer wat anders besluiten, want we staan met ons rug tegen de muur. Er wordt niets overlegd of gevraagd wat voor ons zou werken, er wordt gewoon maar wat gedaan en wij ontvangen slechts een mededeling. Onbegrijpelijk en respectloos.”

“Er blijft zo heel erg veel frustratie en angst voor de komende jaren. De Haringvlietbrug is veel eerder versleten dan verwacht en moet nog wachten tot vervanging ‘ergens’ in 2023. Uiteraard staat de veiligheid voorop, maar de vernieuwing van vitale onderdelen kan en móét eerder. Hier zijn alleen maar verliezers. Helaas moeten wij als sector als eerste de klappen opvangen en blijken de waterwegen niet belangrijk. De Haringvlietbrug is destijds niet ontworpen voor het vele vrachtverkeer, wat er inmiddels overheen rijdt na het doortrekken van de A4. Was dit niet te voorspellen?”

“We kunnen slechts blijven hopen dat er op hoger niveau bij het ministerie meer geld vrijgemaakt kan worden en dat Rijkswaterstaat op z’n minst een serieuze toezegging van drie of vier openingen per dag voor volgend seizoen doet! Al betekent dat dat ze daarvoor vaker de brug moeten controleren, maar dat is wel het gevolg van de keuzes die Rijkswaterstaat in het verleden heeft gemaakt”, besluit Angelique Bakelaar

Forse impact

“Je proefde frustratie bij mensen, van: hoe heeft deze situatie zo kunnen ontstaan? Dit hoor je toch aan te zien komen, zeker als de gevolgen ervan zo groot zijn”, zegt Martin Hobbel van Flakkee Verhuizers over de stremming van de Haringvlietbrug praten, iets wat forse impact heeft op zijn bedrijf. “Je vraagt je soms af: dringt de ernst van de problemen wel door bij Rijkswaterstaat?”

Bij Flakkee Verhuizers gingen ze meteen aan het rekenen toen ze van de maatregelen hoorden. In eerste instantie gingen ze uit van ongeveer een halfuur vertraging per persoon per dag. Dat kwam neer op ongeveer 70.000 euro per jaar. Een fors bedrag. “Zeker omdat we dat niet kunnen doorrekenen aan onze klanten. Ook al zijn we het enige verhuisbedrijf op het eiland, dat ondergraaft je concurrentiepositie enorm. Dus dat was wel even slikken. Het kost beduidend meer geld, terwijl je er niets voor terugkrijgt. Gelukkig lijkt het er op dat dit bedrag lager zal uitvallen, omdat de verkeershinder door de latere maatregelen meevalt. Maar het blijft een baalpost.”

Daarnaast kijkt Hobbel verder vooruit. “Ik vrees dat we het hiermee nog niet gehad hebben. Er zijn wel meer bruggen en tunnels om ons eiland heen binnenkort aan renovatie toe. Dus er gaat nog van alles gebeuren. We moeten nog heel wat hobbels nemen, zogezegd”, zegt hij met een knipoog naar z’n eigen achternaam. “Voor de komende tien jaar zie ik problemen rondom de bereikbaarheid van ons eiland. Kijk, een lokale ondernemer heeft daar misschien minder mee te maken. Maar de bedrijven die ook buiten het eiland actief zijn des te meer.” Flakkee Verhuizers zelf is veelal actief op Voorne-Putten en in de Hoeksche Waard.

Twee jaar

“De matrixborden, die op verschillende plekken zijn neergezet en de reistijden voor de verschillende routes aangeven, zijn wel handig. Dat is een extra hulpmiddel om bij te sturen en eventueel een andere route te nemen. Maar uiteindelijk zitten veel van onze klanten aan de overkant, waardoor we toch de brug over zullen moeten. Je kunt niet voor twee jaar je bedrijf verplaatsen.”

Qua fileoverlast is het volgens Hobbel wisselvallig. “Soms rij je erover heen en dan denk je: is dit nou een probleem? En soms sta je een halfuur vast. Dat is niet altijd goed te voorspellen. In ieder geval hoop ik dat ze bij Rijkswaterstaat de situatie serieus nemen en doorpakken, zodat de brug snel weer goed en veilig bereikbaar is.”


Transportbedrijven weinig hinder

Vanuit de gedachte dat ook de transportsector hinder zou ondervinden van de stremming rondom de Haringvlietbrug, benaderde GO! diverse transportondernemers aan de oostkant van het eiland. Deze gaven echter stuk voor stuk aan dat hun bedrijf inmiddels weinig hinder meer ondervindt van de maatregelen. Daar spelen twee zaken een belangrijke rol. Allereerst vertrekken de chauffeurs meestal vroeg in de ochtend, als het nog rustig is op de weg. Als tweede reden wordt de verbreding van de tweede baan genoemd. Dat heeft een positief effect op de doorstroming.

Martin Hobbel.