Afbeelding
Foto: Shutterstock

Verhouding werkgever-werknemer lijkt voorgoed veranderd

De snelle opkomst van het thuiswerken leidt tot veel veranderingen in de verhouding tussen werkgevers en werknemers. Werken hoeft niet langer per se tussen 9 en 5 en ook niet in dat gebouw met het logo van de baas op de gevel.

Thuiswerken gebeurde ook voor corona. Maar waar het toen uitzondering was, ‘Zoomen’ inmiddels hele sectoren. De Rijksoverheid zint op wetgeving. Het Sociaal Cultureel Planbureau en de Sociaal Economische Raad doen het voorbereidende werk.

Veel mensen willen meer thuiswerken, zo blijkt. Eén op de tien wil liefst helemaal naar kantoor terug. Een ongeveer even grote groep wil permanent thuiswerken. De rest zit er tussenin.

Slechts vier op de tien heeft thuis een aparte werkruimte. Toch kunnen de meeste mensen thuis ongestoord werken. Bij thuiswerken in coronatijd was er opvallend genoeg geen toename in overuren. Vóór corona was dat wel gebruikelijk.

Dat mensen nu meer vrijheid hebben hun werkuren zelf te bepalen, wordt als een groot goed gezien. Iemand die beter gedijt met een wat langere lunchpauze omdat die na het middageten graag een uurtje wandelt, kan het werk ook ’s avonds afmaken.

Belangrijk voor de werkgever: dat rapport, waarvan voor corona vaak werd gedacht dat het alleen op kantoor tijdig af zou zijn, blijkt er ook thuis bijtijds te liggen. Dit vraagt om een nieuwe, minder sturende manier van leidinggeven. Niet alle leidinggevenden zijn daar al op voorbereid.