Een levenstestament houdt het bedrijf gezond

Het is voor iedereen goed om na te denken over het maken van een levenstestament, maar voor ondernemers in het bijzonder. Zo is er in veel bedrijven niets geregeld over wie het roer overneemt als de ondernemer-eigenaar wegvalt, met alle gevolgen van dien. 

Bij een eenmanszaak staan bankrekeningen vaak maar gekoppeld aan één persoon: de ondernemer. Hoe gaat het dan met de betalingen verder? In een levenstestament kan een ondernemer een persoon aanwijzen die tijdens een periode van ziekte, afwezigheid of wilsonbekwaamheid de belangrijke beslissingen neemt, zodat het bedrijf verder kan. Ook kan een ondernemer in dit levenstestament beschrijven wat de ideeën zijn voor de toekomst en kunnen er toezichthouders worden benoemd die controleren of het bedrijf wordt voortgezet op de manier die de ondernemer voor ogen heeft. Het is belangrijk voor de continuïteit van een bedrijf dat er zo’n regeling is.

Daarnaast kan een ondernemer ook allerlei persoonlijke zaken regelen in het levenstestament. Bijvoorbeeld wie de privérekeningen beheert en de betalingen doet, of wie de beslissingen over eventuele medische behandelingen neemt. In het levenstestament van een ondernemer zie je vaak dat er twee vertrouwenspersonen worden benoemd: één die de onderneming tijdelijk overneemt en een ander die de persoonlijke zaken behartigt.

Als wij van Benschop & Sterling Netwerk Notarissen een levenstestament voor een ondernemer maken, nemen we de hele juridische situatie van het bedrijf onder de loep. In sommige gevallen kan op een andere manier naast het levenstestament ook de continuïteit van het bedrijf worden verstevigd. Door bijvoorbeeld de aandelen te certificeren. En als de aandelen van de B.V. al gecertificeerd zijn, door een opvolgend bestuur te benoemen. Ook kan er een specifieke volmacht vanuit de onderneming worden gemaakt voor bepaalde ondernemingshandelingen.

Ook voorsorteren op de toekomstige bedrijfsopvolging of verkoopplannen maakt deel uit van onze aanpak. Wij weten uit ervaring dat ondernemers graag zo veel mogelijk in één keer regelen.

Heb jij nog geen levenstestament? Of ken jij iemand die een levenstestament zou moeten maken? Wij helpen jou of jouw cliënt/relatie graag.