Architect Krijn Ratsma over thuiswerken

“Door corona is thuiswerken voor veel mensen gangbaar geworden. Zelf werk ik al jaren zeer regelmatig thuis. Toen ik in 2004 mijn eigen architectenbureau in Dirksland startte, had ik mijn werkruimte naast het huis. In 2011 lieten we ons bedrijfspand bouwen, op vijf minuten fietsen. Vier jaar later verhuisden we naar de Oostdijk en kwam er een hond in ons leven. Heen en weer rijden kostte ineens tijd, de hond moest tussen de middag uitgelaten worden. Afspraken buiten de deur plande ik daar zoveel mogelijk omheen en ik werkte vooral thuis. 

Inmiddels had ik met een paar andere duurzaamheidsprofessionals Stichting Energieke Regio opgericht en werd er regelmatig samengewerkt in mijn kantoor. Zo werden dagdelen op kantoor afgewisseld met afspraken door het hele land, met af en toe een paar uurtjes thuiswerken. 

En toen kwam het coronatijdperk. Thuiswerken werd de norm, ‘live’ afspreken was taboe. Lange werkdagen met soms acht Teams-overleggen werden mijn ‘nieuwe normaal’. Eerst doodvermoeiend, later ook wel heel praktisch. Zoals vanochtend: een overleg met relaties uit Roermond. Dat kostte voorheen bijna een dag, nu een uurtje. En evengoed een prima gesprek.

Gebrek aan contact?

Voor mij zijn belangrijk: een plek waar je redelijk ongestoord kunt werken, op een goede bureaustoel, goed afgesteld, met prettig licht. Bonus: tussendoor een pakje aannemen, met de hond naar buiten of iets anders wat moet of gewoon even kan. Of telefonisch overleg vanaf de veranda. Mijn werkuren maak ik toch wel, misschien nog effectiever dan daarvoor. En gebrek aan contact? Dat is nog geen dag voorgekomen…”