De netwerkbijeenkomst in de Beroepscampus.
De netwerkbijeenkomst in de Beroepscampus. Foto:

Beroepscampus als antwoord op uitdagende arbeidsmarkt

Uitdagend, zo zou je de arbeidsmarkt gerust kunnen noemen. Ondernemers hebben grote behoefte aan personeel. Maar de beroepsbevolking krimpt en het aantal studenten gaat dalen. Hoe kom je dan aan nieuwe medewerkers? En – misschien nog wel belangrijker – hoe kom je aan medewerkers met een opleiding die goed aansluit bij het werk dat ze gaan doen?

Deze vragen stonden centraal tijdens de netwerkbijeenkomst ‘Arbeidsmarkt & Toekomstgericht onderwijs op Goeree-Overflakkee’, die op 30 september plaatsvond in de Beroepscampus. Jan Peter Robijn, die sprak namens de FOGO en de VBGO, noemde het tekort aan personeel een groot probleem. “De beroepsbevolking krimpt. We worden ouder en er is minder aanbod. Op het eiland hebben we ook een grote zorgsector die veel mensen nodig heeft. Zo krijg je een battle for talent. Dat komt op ondernemers af.”

Volgens Robijn gaat de Beroepscampus een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde eilandelijke arbeidsmarkt, naast bijvoorbeeld goede huisvesting (“Zorg ervoor dat hier voldoende gebouwd wordt”) en woonomstandigheden. “Laten we het potentieel goed benutten en al die jonge gasten talenten bijbrengen waar het bedrijfsleven op zit te wachten. Laten we ook het ondernemerschap stimuleren bij de jongeren. Dat kan in de Beroepscampus, met elkaar.”

Wees zichtbaar

Robijn riep ondernemers op aan te haken en leerlingen te verleiden voor hun vak te kiezen. “Wees zichtbaar, zorg voor stageplekken, geef gastlessen. Met de Beroepscampus hebben we een plek gerealiseerd waar we dat kunnen doen. Laten we talenten herkennen, binden aan bedrijven en hen het vak bijbrengen. Dat kost tijd en geld, maar we moeten het doen. Het is keihard nodig om verder te kunnen groeien. Laten we in actie komen en dit gebouw gebruiken en er een bruisende plek van maken. Dan komen we er wel.”

Kleine ondernemers hoeven niet achter te blijven, betoogde de VBGO-voorzitter. “Kijk hoe je in gezamenlijkheid iets kunt doen. Je kunt je als bedrijfstak verenigen en iets betekenen op de Beroepscampus.”

Elkaar ontmoeten

De Beroepscampus is voortgekomen uit een visie. De visie dat onderwijs en ondernemers elkaar moeten ontmoeten, mede mogelijk gemaakt door de overheid, de derde o. Robijn: “Een visie zonder actie is dagdromen. Daar kom je geen stap mee verder. Maar actie zonder visie is echt een nachtmerrie. De Beroepscampus is een prachtig gebouwd, een voorbeeld van durf en lef en samenwerking. Het lijkt wel ondernemen…”

De netwerkbijeenkomst was een initiatief van het Albeda College, dat in de Beroepscampus mbo-onderwijs aanbiedt, de gemeente Goeree-Overflakkee en de ondernemersverenigingen.


CuraMare

“Samen kom je verder”, zei Renate van der Velden, manager Ontwikkeling en Personeel van CuraMare, tijdens de netwerkbijeenkomst. “Als je elkaar ontmoet ga je samenwerken. Innoveren doe je bij het koffieapparaat. Hier, in de Beroepscampus, zitten alle partijen bij elkaar.”

CuraMare leidt jaarlijks 350 tot 400 nieuwe medewerkers op. Het liefst dicht bij de praktijk en in een inspirerende omgeving. Vandaar dat de eilandelijke zorgorganisatie met meer dan 3000 medewerkers de stap richting Beroepscampus zet. In het gedeelte dat nu in aanbouw is, gaat CuraMare opleiden en ontwikkelen.

Dat is dus in de onmiddellijke omgeving van het voortgezet onderwijs. Er komt een skills lab, waar ook zorgorganisaties Zuidwester en Sjaloom Zorg terecht kunnen, zei Van der Velden. “En we gaan het gesprek aan met de scholen over doorgaande leerlijnen. We hopen hier ook een innovatieve stroom op gang te krijgen, want we hebben in de zorg niet alleen ‘handjes’ nodig. Op de ‘beursvloer’ in de Beroepscampus hopen we jonge ondernemers met technische hoogstandjes te ontmoeten.”


Gemeente

In de Beroepscampus moet een betere aansluiting ontstaan tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. “Samenwerking van de drie o’s is belangrijk om met elkaar tot een sterke economie en een vitale arbeidsmarkt te komen. Dat is hard nodig”, zei Evelyn Mijnders, beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Zeker in de wetenschap dat de beroepsbevolking krimpt, de leerlingaantallen gaan dalen en de dagelijkse pendelstroom vanaf het eiland bestaat uit 7000 personen. “Er is een mismatch. Hoe zorgen we dan voor voldoende goed gekwalificeerde arbeidskrachten? Als we mensen willen vasthouden, moeten we ze wat bieden en moeten we investeren in talent. Er is een match nodig tussen onderwijs en ondernemers.” Dat is het doel van de Beroepscampus. “Met elkaar kunnen we jongeren inspireren en ze behouden voor het eiland”, aldus Evelyn Mijnders.


Albeda College

Maurice Giesen, onderwijsleider van het Albeda College in de Beroepscampus: “Wij willen met alle partners zorgdragen voor beroepsgericht onderwijs in de regio en vakmensen opleiden die aansluiten bij de vraag van ondernemers, zodat ze direct aan de slag kunnen.”

Giesen denkt over enkele jaren 450 mbo-studenten naar de Beroepscampus te trekken. Nu zijn dat er 273. Albeda verwacht, tegen de trend in, te groeien door geïntegreerde leerroutes, modulair onderwijs en meer opleidingen aan te bieden, een grotere regio te bedienen en te focussen op innovatie.

Aad van der Werf, eveneens van het Albeda College, had een boodschap voor het bedrijfsleven, dat op zoek is naar goed gekwalificeerd personeel: “Focus op innovatie, wees wendbaar en denk met ons mee. Wat moeten wij aanpassen? Jullie weten precies wat je nodig hebt.”