Krijn Ratsma, thuis aan het werk.
Krijn Ratsma, thuis aan het werk. Foto: Jaap Peeman

Een goede werkplek voorkomt klachten, thuis en op kantoor

Door corona is de ontwikkeling van het thuiswerken in een enorme versnelling geraakt.
Inmiddels hebben we ervaren dat het óók belangrijk is contact te hebben met collega’s en lijkt hybride werken ‘het nieuwe werken’ te worden.

 Bij hybride werken beperken medewerkers het kantoorbezoek tot slechts een aantal keren per week. Ze gaan vooral naar kantoor om collega's, leveranciers en andere relaties face tot face te ontmoeten. Ook de behoefte om even in een andere omgeving te willen zijn speelt een rol.

Arbo-eisen

Zowel op de kantoorwerkplek als thuis is het van belang dat deze werkplek voldoet aan de Arbo-eisen. Op een gezonde manier kunnen werken is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. 

Een goed ingerichte werkplek kan veel klachten voorkomen. Maar hoe goed je werkplek ook is, acht uur achter een beeldscherm werken, leidt vaak tot klachten aan arm, nek of schouders. Lang stilzitten is bovendien slecht voor de algehele gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat dit meer kans op ziektes met zich mee kan brengen. Denk aan hart- en vaatziekten en diabetes. 

“Gelukkig is de oplossing vrij simpel”, zegt fysiotherapeut Netty Westhoeve, die een praktijk heeft in Dirksland. “Zorg voor een goed ingerichte werkplek, sta regelmatig even op én zorg dat uw fitheid op orde is of komt.” 

Tips

Hoe ziet een goede werkplek er volgens Netty Westhoeve uit?
- Zorg voor een goed bureau en een goede bureaustoel die verstelbaar is. Een zit-stabureau is daarbij ideaal!
- Zet de laptop in een standaard; werk met een verstelbaar beeldscherm, een apart toetsenbord en een losse muis.
- Voldoende verlichting is natuurlijk ook van belang.

Werkhouding en beweging

“Te lang in één houding zitten of steeds dezelfde bewegingen maken, zorgt ervoor dat het lichaam op een eenzijdige manier wordt belast”, aldus de fysiotherapeut. “Dit is voor spieren, gewrichten en banden vaak té belastend. Daarom is het belangrijk om vaak van houding te wisselen en tussendoor op te staan.”

Nederlanders zijn kampioen van Europa als het om zitten gaat. Gemiddeld: 8,5 uur per dag! “Een gestrest en zittend leven heeft een slechte invloed op de stofwisseling en verhoogt de risico’s op hart- en vaatziekten. Hoog tijd om van meer bewegen de norm te maken, het liefst elke dag een half uur”, zegt Netty Westhoeve. “Dat hoeft niet te betekenen dat je na een lange werkdag ook nog uren in de sportschool moet gaan staan. Er valt al een hoop winst te behalen door overdag meer te bewegen.”

Hoe? “Loop bijvoorbeeld de trap op en af, pak wat te drinken of doe tien kniebuigingen. Even bewegen na een half uur zitten, dat moet een onderdeel zijn van het werk.” 

Nog een paar tips:

- Telefoontje doen? Maak een korte wandeling. Wandelen verbetert het humeur (al na 12 minuten) en het geheugen.
- Even wachten? Train de kuiten: ga langzaam op je tenen staan. Even vasthouden en dan weer terug. Doe dit vijf tot tien keer.
- Ga ‘lunchwandelen’.

Meer weten over werkplek en werkhouding? Kijk op arboportaal.nl, een website van de overheid. 


Werkplekonderzoek

Fit & Fysio Dirksland, de praktijk van Netty Westhoeve, kan een werkplekonderzoek uitvoeren. “Tijdens een werkplekonderzoek – thuis of op een andere locatie – kijken we naar de bureaustoel, de tafel, maar ook de werkhouding, de werkbelasting en de algemene fitheid. We brengen het houdings- en bewegingsgedrag in kaart, bijvoorbeeld via video-opnames en andere observatie-instrumenten. Daarna volgen instructies over hoe de werknemer zijn houding en/of bewegingen kan verbeteren tijdens het werk. 

Meestal is het niet nodig een nieuwe bureaustoel of tafel aan te schaffen. Het opnieuw instellen van de stoel en tafel voldoet meestal, zeker in combinatie met de adviezen voor het aanpassen van de werkhouding en de werkbelasting. 

Het belangrijkste is bewustwording. Pas wanneer je je bewust bent van je houding en bewegingspatronen, kan verandering van de werkhouding plaatsvinden. Om het veranderproces te ondersteunen leren we spierversterkende oefeningen of spierontspanningsoefeningen die je thuis kunt doen, maar ook circulatie bevorderende oefeningen die gedurende de werkzaamheden makkelijk inpasbaar zijn.

Verder geven we workshops om medewerkers voor te lichten over de gezondheidsrisico's die het werk met zich mee kan brengen. Daarbij komt ook aan bod welke verantwoordelijkheid de werknemers zelf hebben om gezondheidsklachten te voorkomen. Ook kunnen we een advies uitbrengen over hoe een thuiswerkplek ingericht moet worden volgens de Arbo-eisen.”

Afbeelding
Netty Westhoeve.