Afbeelding
Foto:

Hybride

Het nieuwe toverwoord van de afgelopen tijd is hybride. Het betekent zoveel als het kruisen van twee verschillende soorten. Zo is het bij auto’s bijvoorbeeld het gebruik maken van elektriciteit en benzine als brandstof. Met hybride werken wordt bedoeld een vorm van arbeid verrichten op de klassieke werkvloer (het kantoor), in combinatie met werken op een andere locatie.

Het doel hiervan is dat er minder gereisd hoeft te worden. Dit komt de effectieve arbeidstijd ten goede en geeft ook minder filestress. Dit geldt dan natuurlijk met name voor beroepen waarbij het niet noodzakelijk is om op locatie aanwezig te zijn.

Bij hybride werken wordt een deel van de week vanuit het woonhuis gewerkt, maar het komt ook steeds meer voor dat er gewerkt wordt vanuit een tweede woning. Er wordt immers steeds vaker ‘transitioneel’ gewoond. Je zou dit ook onder het kopje hybride kunnen scharen: men verblijft het merendeel thuis op een ‘hoofdverblijf’, daar waar het sociale leven zich voornamelijk afspeelt, maar daarnaast, veel meer dan voorheen het geval was, in een bungalow op een vakantiepark. De coronapandemie heeft hieraan een extra boost gegeven.

Op dit moment is natuurlijk ook de stremming van de Haringvlietbrug een niet onbelangrijk argument om hybride te werken. De files die worden veroorzaakt door de noodzakelijke aanpassingen aan de brug en het wegdek, zorgen voor veel irritatie. En als je thuis werkt heb je daar natuurlijk geen last van!

Ondernemers met een winkel of dienstverlenend bedrijf kunnen vaak niet hybride werken. Zij moeten nu eenmaal op locatie zijn om hun klanten te bedienen. Maar wat fijn dat dit nu ook eindelijk, nagenoeg zonder beperkingen, weer kan. De komende maanden zal blijken of de genomen maatregelen voldoende zijn om weer terug te keren naar een ‘normale’ samenleving, zoals wij die kenden van voor de coronapandemie.

Never waste a good crises, dus laten we vooral de voordelen die we ook gemerkt hebben tijdens deze crisis, zoals hybride werken, behouden!

Marcel Breeman
Voorzitter VEERO