Alwin van Alphen.
Alwin van Alphen. Foto: MyObjective

‘De roze wolk is verre van realistisch’

Vraagtekens bij Nationaal Park NLDelta

Goeree-Overflakkee als Nationaal Park. Dat is de impact als NLDelta op ons eiland wordt ingevoerd. Het lijkt niet zozeer meer een antwoord op de vraag ‘of’, meer een kwestie van tijd voor het zover is. Maar niet als het aan de ondernemers op ons eiland ligt. “De gevolgen voor inwoners, ondernemers en bedrijven zijn ongewis. We kunnen en mogen ons eiland niet van ons laten afpakken. De bedrijventerreinen lopen vol, hoe kunnen we dan nog investeren? De gevolgen voor onze agrariërs zijn tevens niet te overzien.” En: “Ons eiland inzetten als een Nationaal Park met alle beperkingen van dien is een onzalig idee. Die roze wolk is verre van realistisch.” Duidelijke taal van Ellen Nijssen in Het Gesprek.

Het begon allemaal in maart 2015 met de start van het driejarig programma ‘Nationale Parken van Wereldklasse’ door het Ministerie van Economische Zaken en provincies. Indirect is hiermee de voorgenomen confiscering van ons eiland als Nationaal Park nieuwe stijl ingezet, in de optiek van de tegenstanders. Een beetje zoals het Nationaal Park Hoge Veluwe. NLDelta strekt alleen veel verder. Maar liefst twintig gemeenten delven het onderspit als het om het in eigen beheer houden van hun authentieke identiteit gaat.

En, is het gevoel, terwijl boeren, burgers en buitenlui slapen, wordt hen over hun hoofden heen vrijwel elke vrijheid van economisch handelen ontnomen. Althans, daar neigt het ‘stilletjes’ aan toe. Want de blik op Goeree-Overflakkee als potentieel gebied voor economisch gewin voor anderen dan de eilanders zelf, ligt allang vast. De twintig gemeenten die het als onderdeel van NLDelta betreft, worden (te) langzaam wakker, vinden bijvoorbeeld ondernemers in het gebied. Het uur ‘u’ komt echter rap naderbij. Het wrange is dat maar weinigen op de hoogte zijn van de bedreigingen die Goeree-Overflakkee boven het hoofd hangt.

‘Goedmakertje’

Waar eerst de windmolens hot item waren, lijkt nu de stikstofproblematiek de aanleiding om Goeree-Overflakkee als ‘goedmakertje’ in te zetten. “Moeten wij ons als eiland daarvoor laten lenen? Aanvankelijk leek het te gaan om alleen de noordkant van ons eiland, grenzend aan het Haringvliet. Al snel bleek echter tijdens de presentatie van het voorstel dat heel Goeree-Overflakkee wordt benut als uitvalsbasis voor dit economisch gewin voor anderen, behalve voor de ondernemers op ons eiland”, vertelt Ellen Nijssen, geboren en getogen inwoner, ondernemer en raadslid VVD van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Volgens Nijssen worden de beperkingen in dat geval nog erger dan ze nu al zijn. “De invloed van de natuurorganisaties, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, is groot. Er wordt ‘even’ een vereniging opgericht waar je voor 50.000 euro ‘geborgd’ zit als Nationaal Park nieuwe stijl. Het lijkt al een soort van beklonken, we mogen alleen nog even tekenen bij het kruisje. De provincie Zuid-Holland heeft mandaat vanuit het Rijk. Wie is de minister dan om dit tegen te houden? Intensieve landbouw is er dan niet meer bij. Moet elke agrariër straks een winkeltje aan huis beginnen met streekproducten om het hoofd boven water te houden, want uitbreiding of intensivering van landbouwactiviteiten kan volgens het nieuwe plan als onderdeel van de Natura 2000-gebieden niet meer”.

Het is niet alleen Goeree-Overflakkee dat deze plannen treft. Ook onder meer Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Moerdijk vallen onder het plan. “Het is een ingewikkelde olievlek en het is lastig om op het netvlies te krijgen wat ons eigenlijk allemaal overkomt. De vragen die we hebben gesteld gaan over alle regels die straks gelden voor NLDelta en wie waarover beslist. Wat houdt het bijvoorbeeld in als er een vereniging tot stand is gekomen. En hoe wordt alles bekostigd?”

Feit is dat Nijssen en haar achterban het hele voornemen van tafel willen hebben. “Het Haringvliet als onderdeel van NLDelta is niet nodig, het is al Natura 2000, en de achterliggende dorpen en agrariërs horen zeker niet Nationaal Park te worden. Het heeft zo veel gevolgen en onzekerheden, we zien daar de noodzaak totaal niet van in. Gezien de antwoorden op onze vragen aan het college, is onze angst alleen maar bevestigd dat er dingen gaan gebeuren waar we als eilanders totaal niet achter kunnen en willen staan. We beraden ons nu breed op de volgende stap vanuit de FOGO, (Z)LTO, KAVB en de politiek. Het feit dat het college dit van de raadsagenda heeft gehaald, zegt genoeg.”

Wrang

Ook makelaar Alwin van Alphen stuit de plannen tegen de borst: “best wrang, gezien de goede trouw van potentiële kopers van een woning op ons eiland die hiervan geen enkel benul hebben. Nog wranger gezien het percentage van 58 procent dat afkomstig is van buiten Goeree-Overflakkee. De kwaliteiten van Goeree-Overflakkee met de Grevelingen en het Haringvliet vormen hierin een enorm belangrijke rol.”

“Goeree-Overflakkee wordt als rust ervaren. Zodra mensen over de Haringvlietbrug rijden, blazen ze een stukje stress van zich af. Wonen op ons eiland voelt als ontstressen. Terug naar de natuur en veiligheid. Wat dat betreft gaan we terug naar het thuisgevoel, waarbij het nieuwe thuiswerken de nieuwe norm is en wonen in breder perspectief geldt. De afstand woon- en werkverkeer wordt minder belangrijk. Wat ons eiland mede aantrekkelijk maakt, zijn ‘goed gesmoelde’ woningen. We lijken nu door te slaan naar de andere kant van onze samenleving met de introductie van Goeree-Overflakkee als Nationaal Park nieuwe stijl. Dat is een arrogantie die we ons niet kunnen permitteren. Ik ben juist ontzettend blij dat er nu eindelijk waardering is voor Goeree-Overflakkee. Daar hebben we met elkaar hard aan gewerkt.”

Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Shutterstock, MyObjective en Mirjam van der Boom

Ellen Nijssen.