Afbeelding
Foto:

Brexit legt Troost Transport geen windeieren

Anders dan verwacht, heeft de Brexit Troost Transport uit Middelharnis geen windeieren gelegd. Met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 december 2020 hield Jaap Taale, operationeel en verkoop directeur Troost Transport, aanvankelijk na de eerste hausse zijn hart vast voor de gevolgen in het vervoer van de handel. “We leveren veel 45 voets koelcontainers aan Engeland en Ierland. Nu betalen we voor de invoerrechten aan Engeland weliswaar meer en dienen we daar meer voor te regelen. Daar tegenover staat dat we juist door de Brexit als onbegeleid vervoerder meer mogelijkheden hebben.”

Een rooskleurige toekomst met een zekere stabilisering verwacht Taale ook zeker. “We gaan weliswaar zo’n dertig jaar terug in de tijd met het opnieuw overleggen van douanedocumenten en dergelijke, maar de elektronica is vele malen beter geworden. Bovendien hebben wij dergelijke geavanceerde systemen zelf in huis. Ik verwacht niet dat Engeland terugkomt, de Engelsen zijn wat dat betreft een stelletje stijfkoppen. Voor Engeland zelf is dat lastig, want de werkloosheid zal daardoor alleen nog maar meer toenemen.”

Brexit, een porte-manteauwoord van 'British exit', is het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op 31 december 2020 kwam daarmee na 47 jaar een einde aan het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de EU en haar voorganger, de Europese Gemeenschappen. Positieve kant van de uittreding voor Troost Transport is dat de vervoerder altijd in gesprek is gebleven met de klant. “We hebben altijd de wensen en verlangens van onze klanten voorop staan. De bedrijven moeten immers ook verder met hun producten.”

“Wat dat betreft floreren de rederijen nu als nooit tevoren, ondanks dat schepen vol heen gaan richting het Verenigd Koninkrijk en wel voor hooguit 10 procent gevuld terugkomen, maar met lege containers en trailers. Er is daar geen handel meer te vinden. Als de schepen al vol terugkomen, dan is dat een kers op de taart. Je kunt daar wel sikkeneurig over doen, maar het is een feit. Je moet er juist mee doorgaan. De hele Europese markt is sinds de Brexit ook veel drukker geworden qua vervoer. De modaliteit van het vervoer gaat sowieso veranderen, vervoer naar Engeland wordt duurder.”

Pioniers

Troost Transport had veel lading van klanten voor de Engelse en Ierse markt. Die lading is nu veelal omgezet naar Rotterdam om meteen in te klaren en om Engeland heen te varen. “Ook daarin zien we een verschuiving in de ladingstromen ontstaan. En bedrijven die worden ‘omgedoopt’. Iedereen die creatief is, gaat daarin mee. Vervoerders zijn in die zin altijd wel pioniers geweest voor wat betreft het uitzoeken en vinden van nieuwe manieren om handel te drijven.”

Wat daarbij ook zeker meehelpt volgens Taale, is het feit dat de pond redelijk sterk is blijven staan. Dat zorgt voor stabiele handel. “Na de piek in januari dacht ik dat het vervoeren van handel wel zou gaan instorten. Dat gebeurt niet, zo blijkt nu, ondanks dat de prijzen omhoog zijn gegaan. Voorheen liep je ook gewoon zo door. Nu dient de handel eerst ingeklaard te worden. Dat is best wel een dingetje. Mede daardoor wordt een truck met oplegger een stuk minder ingezet, wel containervervoer of een onbegeleide trailer.”

Hot item in dat kader is het vrachtwagenvervoer naar Ierland, dat nu om Engeland heen vaart. “Je ziet dat bepaalde producten duurder worden, de schappen in de supermarkten raken leger. Uiteindelijk is het de consument die daarvoor de rekening betaalt. Dat is best zuur. Als transportbedrijf hebben wij alles goed geconditioneerd, zoals vlees, groente en fruit en ook diepvriesproducten, kaas en sauzen die we aan alle grote groente- en fruitimporteurs, waaronder Aldi en Lidl, leveren.”

Die conditionering is een vereiste met de langere periodes die het vervoer nu beslaan. Inherent aan die ontwikkeling signaleert Taale dat de handel uit Rusland toeneemt. “Daar gaan 30 tot 40 containers in één keer naar toe, gevuld met bijvoorbeeld koffie of chocolade.” Vergunningen verkrijgen wordt ook lastiger. “Misschien kunnen bedrijven hier lossen, als een tussenstation. Bedrijven in onbegeleid vervoer kunnen daarvan profiteren, want klanten gaan in toenemende mate hun ladingenstroom omzetten naar onbegeleid vervoer.”

Voldongen feit

Jaap Taale denkt dat in Engeland ook een kentering in het vervoer plaats gaat vinden. “Richting Polen vindt weinig export plaats, vanwege de onbalans in de tarieven. Transport terug is heel duur. Wij laden veel naar Ierland en Noord-Ierland vanuit Spanje. Dat vormt geen probleem. Normaal reden we drie maal per twee weken, waar dat nu nog maar twee keer per twee weken is. Dat scheelt tien tot vijftien ritten per jaar. Dat missen we.”

Gelukkig begrijpen de meeste klanten volgens Taale wel wat er aan de hand is. “We hadden verwacht meer te moeten regelen. Dat de Brexit er aan zat te komen, was drie tot vier jaar geleden al bekend. Tot november vorig jaar wist niemand wat er zou gaan gebeuren. Vanaf 1 januari was dat ineens een voldongen feit. Waar een lading boeken voorheen 15 minuten kostte, neemt dat nu drie kwartier in beslag. Door ons containervervoer en meer ladingen richting Ierland kunnen we als Troost Transport juist meer in het segment blijven.”

Tekst en fotografie: Mirjam van der Boom