Afbeelding
Foto:

Wandelen, goed voor lichaam en geest

Wandelen, je kunt het doen om in beweging te komen, af te vallen of structuur te geven aan je dag. Je kunt het ook doen om je hoofd leeg te maken of na te denken. Je kunt ook wandelend vergaderen of overleggen met collega’s of relaties.

Jan Peter Robijn, directeur van Adviesgroep De Vogel, wandelt zeer regelmatig. Op de foto doet hij dat, samen met collega Huib-Jan Bom, op het laarzenpad langs het havenkanaal van Middelharnis. “Op ons kantoor zijn we bezig met Fitr, een programma dat bewegen beloont. Aandacht voor vitaliteit, voor fitheid van de medewerkers – daar gaat het om. Door corona is die aandacht nog toegenomen. Het overgrote deel van onze mensen werkt vanuit huis. Het is belangrijk om dan in beweging te blijven en contact te houden met collega’s. Dat kan door samen te gaan wandelen om te overleggen, maar ook om elkaar privé te spreken.”

Volgens Robijn volgen veel medewerkers dat advies op. Zelf wandelt hij dus ook veel. Alleen, met collega’s of relaties. “Om na te denken, te reflecteren op een vergadering, informatie te verwerken of op een rijtje te zetten, iets te bespreken of met elkaar van gedachten te wisselen of te sparren. Je hebt immers niet altijd documenten of een beeldscherm nodig om dat te doen. Het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen ruimte geeft in je hoofd, dat het je gedachten ordent. Ik merk aan mezelf dat ik er veel baat bij heb. Het is goed voor lichaam en geest.”

Na corona zal de aandacht voor fitheid blijven, weet Jan Peter Robijn, en dus ook voor het maken van wandelingen. “We wisten al dat het belangrijk was, maar door corona is het vergrootglas op fitheid en gezondheid gelegd. Daar komt nog bij dat wandelen heel laagdrempelig is. Je hoeft er echt geen atleet voor te zijn. Dagelijks een halfuurtje of een uurtje wandelen is bovendien heel goed in te plannen. Laat het een routine worden.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman