Roland Hoogwerf.
Roland Hoogwerf. Foto:

‘2021 wordt het beste jaar ooit voor Toppershoedje’

“Dit is de stilte voor de storm”, zegt Roland Hoogwerf daags voor het Hemelvaartweekend. “Straks hebben we honderdvijftig aankomsten op Toppershoedje. Allemaal uit de Nederlandse doelgroep.” De manager van het vakantiepark aan de Strandweg in Ouddorp schetst het contrast met hetzelfde weekend in 2020: “Vorig jaar waren we slechts zeer beperkt open.”

Toppershoedje is een van de achttien parken van RCN (Recreatie Centra Nederland). De camping van vroeger heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een vakantiepark, dat ook veel jonge gezinnen trekt. Roland Hoogwerf: “Er zijn sinds 2016 bijna zestig accommodaties bijgekomen: chalets, safaritenten, kampeeraccommodaties, mobile homes. Ook is er nu een speeltuin en ons Spetterparadijs. Het slaat enorm aan. Je verlengt het seizoen en je trekt andere doelgroepen.”

De variatie aan vakantiegangers is door de metamorfose van Toppershoedje toegenomen. “We hebben 150 kampeerplekken, waarvan acht met privé-sanitair, low-budget kampeerhutten, jaarplaatsen voor chalets en stacaravans, maar ook luxe bungalows en sinds kort hotelchalets met ontbijt. Hier is voor iedere portemonnee wat te vinden.”

Parkmanager Hoogwerf (31) heeft ook de invloed van de coronapandemie kunnen merken. “Sinds vorig jaar zomer trekken we een heel ander publiek. Mensen die nu niet naar Zuid-Spanje kunnen en iets in eigen land zoeken. Het is megadruk omdat iedereen thuis zit en er even tussenuit wil, al is het maar twee of drie nachtjes, even naar het strand... Onze horeca draait al maanden op volle toeren, tot vorige week volledig afhaal en bezorgen. Ook in de winter, als het altijd minder is, was het druk. Van de lockdown in december hebben wij niets gemerkt.”

Vier konijntjes

De eerste lockdown daarentegen… “We zijn acht weken dicht geweest, van maart tot mei lag hier alles stil.” Hoogwerf wijt dat aan de strenge Veiligheidsregio waar Goeree-Overflakkee onder valt. “Met Pasen hadden we vier konijntjes op Toppershoedje, meer niet. Daar word je wel narrig van. Toen zijn we gaan schilderen en hebben we alle accommodaties een check-up gegeven. In de tussentijd keldert je omzet en heb je ook gedoe over vouchers.”

Maar op 1 juni was de lockdown voorbij en was het direct ‘volle bak’ bij Toppershoedje. Ondanks de beperkte horeca en het ontbreken van binnen-activiteiten. Hoogwerf spreekt van een lange zomer, die alles goedmaakte en die in feite doorliep tot december. Het publiek kwam, op een verdwaalde Duitser na, bijna geheel uit eigen land. En dat is nog steeds zo, zolang onder meer Belgen en Duitsers in quarantaine moeten als ze Nederland hebben bezocht. “We hebben constant vol gezeten.”

Topdrukte

Daags voor Hemelvaartsdag hoeft de parkmanager niet diep in de glazen bol te kijken om een voorspelling te doen over het jaar 2021. “Voor komende zomer verwacht ik topdrukte én dat alles weer redelijk normaal is. Dus met animatie, livemuziek en een bingo met honderdvijftig mensen in een zaal… Dit wordt het beste jaar ooit, denk ik. Mensen zijn van de winter niet op vakantie geweest en kunnen niet naar het buitenland, dus boeken ze hier in Ouddorp. Alle gaatjes zijn vol, ook na de bouwvak. Nu is het ook bomvol. Ik ben niet bang dat dit zal veranderen als reizen weer mogelijk is, want de kust trekt altijd. En de Duitsers en Belgen zullen ook wel weer komen.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: RCN Toppershoedje en Kees van Rixoort

Toppershoedje.