Afbeelding
Foto:

Hoe Denises carrièreswitch

in coronatijd goed uitpakte

Achteraf gezien was het misschien niet het beste moment voor een carrièreswitch. Denise van den Ierssel zette vlak voor de uitbraak van de coronapandemie een punt achter haar werkzaamheden in loondienst bij een restaurant om zich voor de volle honderd procent te richten op haar eigen cateringbedrijf Van Land Naar Pan. Vlak voordat bijna alles tot stilstand kwam. Desondanks heeft ze weinig reden tot klagen.

Het was niet haar eerste carrièreswitch. Nadat Denise haar opleiding tot biomedisch analist, met als specialisatie research, had voltooid, deed ze een tijdje malariaonderzoek in Rijswijk. Daarna ontwikkelde ze zich in chemische richting en weer later kreeg ze de kans beleidsadviseur kwaliteit, Arbo en milieu te worden bij een bedrijf dat laboratoriumonderzoek uitvoert.

Maar Denise wilde meer: iets op het gebied van voeding. Eind 2017 startte ze daarom haar eigen cateringbedrijfje. Bij Van Land Naar Pan draait het om biologische producten. De culinaire kant van Denise kreeg een impuls toen een vriendin, chef-kok, haar naar restaurant De Watertoren in Vlaardingen wist te trekken.

Chef-kok

Helaas was het na twee maanden al einde verhaal bij De Watertoren. Het restaurant kwam te koop en Denise besloot op zoek te gaan naar een andere baan. Als chef-kok kon ze terecht bij Grand Café No. 9 aan de haven van Middelharnis. En in de tussentijd zette ze haar cateringbedrijfje gewoon voort. Naast de catering van feesten en partijen startte ze met Prakkie in een Bakkie, een complete maaltijd om thuis op te warmen. Van Land Naar Pan wist het publiek steeds beter te vinden.

“Ik wilde me helemaal gaan focussen op mijn eigen bedrijfje, niet meer met een baan ernaast. Samen met een vriendin, die ook een cateringbedrijf heeft, wilde ik naar festivals. Maar die waren door corona allemaal afgelast. Daar kwam nog bij dat ik, ook door corona, gerepatrieerd moest worden toen ik op Cuba was. Dat kostte me heel veel spaargeld.”

Geen festivals, geen geld – hoe ga je dan verder met je eigen bedrijf? Denise: “De Prakkies deed ik eerst op bestelling, maar nu ben ik er twee volle dagen mee bezig. Het loopt als een trein. Ik heb geflyerd, een keer een stuk in de krant gehad en er is veel mond-tot-mondreclame. Het zijn hele normale maaltijden, zoals krootjes met spek of stamppotjes. Zoveel mogelijk biologisch en lokaal: nu zit ik op 80, 90 procent en aan het eind van dit jaar wil ik naar 100 procent. Wie de Prakkies koopt? Ouderen, mensen die veel werken, vegetariërs… Je merkt dat veel mensen op zoek zijn naar wat anders, omdat ze nu niet uit eten kunnen. Ze kunnen de Prakkies komen halen, maar ik bezorg ook aan huis.”

Daarnaast groeit de bekendheid van de catering. Tapas, diners in elk gewenst aantal gangen – Denise maakt ze in haar keuken aan de Blauwepannenweg in Oude-Tonge. “Ik ben ook gestart met een lunchkaart voor het bedrijventerrein hier”, zegt ze. “Verder maak ik high teas. Vorig jaar, in de aanloop naar Vaderdag, ben ik begonnen met high beers. Samen met brouwerij Solaes. En dit jaar ga ik met Moederdag high wines lanceren: honderd procent biologische wijn met bijpassende gerechten. Ik maak alles zelf. En ik kook ook voor mensen met allergieën.”

Geen spijt

Na de minder fortuinlijke start, ziet Denises initiatief om alle troeven op Van Land Naar Pan te zetten er succesvol uit. “Toen ik helemaal zelfstandig werd, dacht ik dat er meer vrije tijd zou overschieten. Maar in de praktijk ben je er altijd mee bezig, veel meer dan veertig uur per week. Aan de andere kant voelt het totaal niet als werk. Omdat ik geen gezin heb, is het voor mij wel gemakkelijker om zo’n stap te zetten. Nee, ik heb er geen spijt van. Ik kan koken wat ik zelf wil en de ingrediënten gebruiken waar ik achter sta. Wat ik ook fijn vindt, is dat je de mensen ziet en spreekt. Dat mis je wel als je alleen maar in de keuken staat. En wat ik nu doe, vind ik ook leuker dan te cateren op festivals. Echt iets lekkers koken van eerlijke, pure producten – daar ligt mijn hart.”

Meer informatie: www.vanlandnaarpan.com.


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Astrid van Nimwegen en Kees van Rixoort

Afbeelding