Peter de Regt.
Peter de Regt. Foto:

Dankzij corona moesten we ineens gaan ondernémen!

Jachthaven Marina Port Zélande (MPZ) bestaat sinds 1991. Dertig jaar geleden werkte Peter de Regt (nu 49) er nog nét niet. “Maar ik ben hier als scholier wel een keer langsgefietst om te vragen of ik vakantiewerk kon doen. Daarna ben ik niet meer weggegaan.”

Sinds maart van dit jaar is Peter de Regt mede-eigenaar van de onderneming, waar hij voorheen havenmanager was. Hij maakte alle nautische ontwikkelingen in de regio dus van nabij mee en stond er aan het roer toen COVID-19 óók Ouddorp niet oversloeg. “Wat ik een beetje heb gemist in de aanpak van de pandemie, is maatwerk. Goeree-Overflakkee valt bestuurlijk onder de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Die besliste direct bij de uitbraak tot een totale lockdown. Mijn buren van twee kilometer verderop, op Schouwen-Duiveland, konden met hun boten wél het Grevelingenmeer op. Bij ons was het hele voorseizoen verloren. Inmiddels lijken veel mensen wat laconieker geworden, maar toen hield iedereen zich er ook echt aan, hè? Ik heb hier op het terrein rondgelopen, het was gewoon eng. Ik was écht de enige die er was.”

Investeren, ontwikkelen

Niet dat De Regt een klager is. “Het bijzondere van de coronacrisis is dat je als ondernemer ineens wordt gedwongen om ook echt te gaan ondernémen! De doelgroep van de watersport was een tijdlang wat aan het vergrijzen. In de afgelopen tijd zijn vooral ook jonge gezinnen overgegaan tot aanschaf van een zeilboot of motorboot. Zo hebben we er een nieuwe, jongere doelgroep bij gekregen.”

Niet dat dit helemaal vanzelf is gegaan. “Juist omdát vorig voorjaar alles stil lag, zijn we gaan nadenken over wat we misten. Bij het Servicecentrum, waar het onderhoud plaatsvindt, hebben we mensen kunnen aannemen. Door corona hebben veel mensen hun niet uitgegeven spaarpotje ingezet voor de boot: een nieuwe motor, een verfbeurt, extra onderhoud.”

“Een plan dat bij ons al op stapel lag, is in de coronamaanden van stal gehaald en MPZ is in 2020 begonnen met de bouw van camperplekken. “Met lokale ondernemers als WeTec, Van Wijk en Jaro is het terrein ingericht, dat op 7 mei in gebruik is genomen. Juist tijdens de coronaperiode hebben we besloten te investeren en iets nieuws te ontwikkelen. Een voorbeeld dat ondernemen vooral doorpakken is. Dat geeft ook energie.”

In de lift

Marina Port Zélande biedt ligplaatsen voor 720 vaartuigen in het Grevelingenmeer. Daarnaast zijn er zestig appartementen. Die gaan als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank. “Niet gek, want het is hier toch nog steeds een hotspot. En laten we eerlijk zijn, er is natuurlijk best veel geld in Nederland. Iedere woning die hier te koop komt, is binnen veertien dagen verkocht. Zeker nu zijn er veel mensen die bewust geen vakantiewoning in Zuid-Frankrijk kopen, omdat ze niet meer weten of ze daar altijd naartoe kunnen. Als ze hem dichtbij huis kopen, kunnen ze er in ieder geval altijd naartoe. Al met al zit de leisuremarkt in de lift.”

Naast de ligplaatsen en recreatiewoningen zijn op het terrein van Marina Port Zélande diverse loodsen te vinden waar mensen hun boten in onderhoud kunnen geven of laten (over)spuiten, in de winterstalling laten zetten of zelf aan hun boot kunnen klussen. De hallen die ’s winters vol staan met boten, worden ’s zomers gebruikt als autostalling voor de botenbezitters en voor de RIB’s (Rigid Inflatable Boats).

Denk goed na

In samenspraak met de gemeente en in samenwerking met overkoepelende organisaties als de OVG en VEERO is Peter de Regt zich er als geen ander van bewust dat Goeree-Overflakkee de positie bij de groenste gemeentes van Nederland moet blijven waarmaken. Windmolenparken in het water, na zonnepanelen op de daken en molens op het land een logische volgende stap, bieden voor de watersportsector ook een keerzijde. “Denk daar goed over na als gemeente en praat erover met de ondernemers. De locaties van die parken op zee kunnen zomaar ook de vaargebieden zijn. Misschien zijn er ook wel andere oplossingen, die de recreatiesector níet beperken. De initiatieven op zich zijn goed, maar ik heb het idee dat de overheid soms zo ver voor de muziek uit loopt, dat niet wordt teruggekoppeld naar ondernemersverenigingen.”

Zoals gezegd was een van de verschijnselen waar De Regt bij de eigendomsoverdracht mee te maken had een vergrijzing in de sector. Die lijkt zich de laatste jaren sowieso wat te keren. Een goed voorbeeld dat de verjonging in de zeilsport zich ook bij Marina Port Zélande manifesteert, is dat de Nederlandse kernploeg hier verblijft: een leuke opsteker.

<kader>
80 mensen aan het werk

De organisatie Marina Port Zélande, waarvan Peter de Regt mede-eigenaar is, heeft dertig mensen in dienst. Hieronder vallen de jachthaven en het terrein waarop diverse gebouwen staan. In diverse loodsen staan nieuwe boten te koop van partners Jonker Yachts en GT Yachting. Dat voor de duurdere exemplaren wel 1 tot 2 miljoen euro moet worden neergeteld, betekent niet dat daar geen bordje ‘SOLD’ op komt. Vaste klanten geven hun vaartuigen bij het Service Center Marina Port Zélande in onderhoud. De diverse bedrijven die op het terrein werken, hebben ook nog eens vijftig mensen aan het werk, zodat in totaal tachtig mensen hun boterham verdienen bij Marina Port Zélande.


Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: Jaap Peeman

Afbeelding
Afbeelding