De Kaai is een heerlijke plek om even wat te drinken of uit eten te gaan.
De Kaai is een heerlijke plek om even wat te drinken of uit eten te gaan. Foto:

Haven en Kaai maken Oude-Tonge levendig

De jachthaven, gelegen aan het fraaie meanderende havenkanaal, maakt een levendige indruk. Pleziervaartuigen vertrekken en arriveren. Wie via het water aankomt in Oude-Tonge ziet direct het recent gerestaureerde negentiende-eeuwse gemeentehuis. Het staat te pronken op de Kaai.

De Kaai is ook de plek waar je even kunt gaan zitten om wat te eten of te drinken. Horeca volop. In de zomer is het plein één groot terras, dat niet alleen populair is bij bootjesgasten, maar ook bij dorpelingen en fietsers. Veel fietsers en wielrenners waarderen de omgeving van Oude-Tonge en rijden graag over de dijken en door de polders.

Die vormen tevens een uitnodiging voor wandelaars. Zo is een rondje naar de Hoek van Sint Jape populair. Dat is te begrijpen: lopend over de buitendijk, ongehinderd door autoverkeer, heb je een prachtig uitzicht op de Krammer en de Brabantse overkant. Op, boven en langs het water ontvouwt zich een waar vogelparadijs.

Maar laten we nog even inzoomen op het dorp zelf. Behalve het gemeentehuis op de Kaai, telt Oude-Tonge nog een aantal monumentale gebouwen. Daarvan trekken vooral de molen en twee grote kerkgebouwen de aandacht: de oude dorpskerk aan de Kerkring en de rooms-katholieke kerk aan de Nieuwstraat, die net een restauratiebeurt achter de rug heeft.

Al wandelend door Oude-Tonge kun je er niet omheen: hier hield het water flink huis in 1953. Je ziet en voelt de impact als je langs de graven op de Begraafplaats Watersnoodramp loopt. Of langs de monumenten en – niet te vergeten – de houten woningen die Zweden schonk. Ooit stond de westelijke zijde van de Julianastraat helemaal vol met die huizen. Nu zijn er nog een paar in originele staat.

De jachthaven zorgt voor leven in de brouwerij.
Op verschillende plekken wordt nieuwbouw gepleegd, zoals hier in de Molenpolder.
Toon Pollemans.