Aad van den Hoek zegevierde in 1971 in Dirksland.
Aad van den Hoek zegevierde in 1971 in Dirksland.

Wielerronde van Dirksland komt opnieuw tot leven

Van ’t Geloof kent de Wielerronde van Dirksland alleen van de verhalen. Hij is te jong om het populaire evenement zelf meegemaakt te kunnen hebben. “De fanclub van Aad van den Hoek organiseerde de wielerronde. Toen hij profwielrenner werd en niet meer mocht starten, zijn er nog een paar rondes geweest zonder de lokale held, maar na een paar jaar was het gedaan. Geen Wielerronde van Dirksland meer.”

Hij liep al een tijdje rond met het idee om Dirksland opnieuw het decor te laten zijn van een wielerevenement. En nu had Arie van ’t Geloof er tijd voor én vond hij in Ad Lugtenburg en Cornelis Bakker twee enthousiaste medestanders.

Ze richtten de Stichting Wielerronde Dirksland op en bespraken hun plannen met de gemeente en de Veiligheidsregio. Ook gingen ze op zoek naar de broodnodige sponsors. Een zoektocht met resultaat. “Ja, wonderbaarlijk”, zegt de organisator, die een aantal grote bedrijven wist te interesseren en ook een mooie bijdrage ontving van de dorpsraad.

In het strijdperk komen de sportklasse (heren), die hun rondjes afwerken met een snelheid van gemiddeld 43 kilometer per uur. Daarnaast de elite (dames) en verscheidene leeftijdsklassen vanaf 5 jaar. Voor 2- tot 4-jarigen staat er zelfs een race met loopfietsen op het programma. “Mooi, met de ouders aan de kant om ze aan te moedigen én een huldiging aan het eind”, zegt Van ’t Geloof. “We willen iedereen mee laten doen.” Mogelijk zijn de voormalige Tourrenners Aad van den Hoek en Leen Poortvliet uit Dirksland ook nog even te bewonderen.

Primeur voor Nederland

Het parcours is exact hetzelfde als in het verleden: start op de Beatrixlaan, dan linksaf de Burgemeester Zaaijerlaan op, linksaf de Oudewei op en via de Philipshoofjesweg weer terug naar de Beatrixlaan voor de finish. Een rondje van 1,3 kilometer, goedgekeurd door de wielersportbond KNWU. Overigens is de veilige finishstraat, die wordt aangevoerd vanuit België, een primeur voor Nederland. “Niet bij de Amstel Gold Race, maar in Dirksland”, lacht Arie van ’t Geloof.

Dezelfde bezoekersaantallen als toen zal de Wielerronde van Dirksland in 2021 niet halen. Door corona is er immers geen randprogramma met muziek en kraampjes. Maar er zal ongetwijfeld volk afkomen op dit sportieve evenement, dat als het aan de organisatoren ligt jaarlijks zal terugkeren op de wielerkalender.


<kadertje>

Opgeven voor deelname aan de dikkebandenrace, funklasse en loopfietsen kan via de facebookpagina of per e-mail via wielerronde.Dirksland@gmail.com.

Beeld van eerdere editie van de Wielerronde van Dirksland.