Marissa Buijs-Tanis (Foto: Anneke Fotografie).
Marissa Buijs-Tanis (Foto: Anneke Fotografie).

De vele gezondheidsvoordelen van buiten zijn

Marissa Buijs-Tanis: "Kom in actie
en maak er dagelijkse routine van"

Buijs-Tanis (37) heeft haar eigen praktijk GoMaris en werkt als bedrijfsmaatschappelijk werker, vertrouwenspersoon en coach, onder meer met mensen die kampen met werkstress. Ze weet dus waar ze over praat. “Ons lichaam geeft signalen af als het niet goed gaat en het stressniveau stijgt. Fysiek uit zich dat vaak in opbouwende spierspanning. Ook kunnen vermoeidheid, piekeren en slecht slapen door werkstress signalen zijn dat het niet goed gaat.”

Vaak voel je zelf wel aan dat je lichaam signalen geeft, aldus Buijs-Tanis. “Mensen zeggen vaak tegen me: mijn hoofd zit vol. Maar we schieten pas in actie op het moment dat er klachten zijn, terwijl we heel goed weten dat buiten sporten en bewegen goed voor je is. Het blijkt ook uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Uit onderzoek van een universiteit in Glasgow bleek dat buiten zijn en bewegen effectiever is voor je mentale gezondheid dan bijvoorbeeld binnen sporten. Terwijl dat op zich natuurlijk heel goed is om te doen. Buiten zijn verlaagt gevoelens van stress en depressie en daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen. En je hoeft niet per se te sporten, wandelen of fietsen is ook goed.”

Dagelijkse routine

Juist in deze donkere dagen kan buiten bewegen deze voor best veel mensen lastige periode wat verlichten, aldus Buijs-Tanis. Dat geldt ook voor de avonduren, die zo mogelijk nog taaier zijn in de winter. “Door nog even buiten te zijn, slapen mensen aantoonbaar beter, wat betekent dat je de volgende dag meer energie hebt.”

En dus is de oproep van Buijs-Tanis heel duidelijk: kom in beweging. “Bewegen is een actie, je moet het gaan doen, er een dagelijkse routine van maken.” Ze heeft daar natuurlijk ook tips voor. “Maak een aantekening in je agenda dat het tijd is om even te bewegen.” Een andere tip is om een overleg wandelend te doen. “Dat ben ik in coronatijd ook gaan doen en het werkt heel goed.” Ze prijst ook het rondje tussen de middag aan. “Het is goed als werkgevers dat ook faciliteren. Het betaalt zich namelijk terug. Het mentale welbevinden van je mensen wordt beter, het bevordert de creativiteit en productiviteit en verbetert het kortetermijngeheugen.”

Geniet

Tijdens het rondje is ‘werk’ vaak alsnog het gespreksonderwerp. Dat is op zich geen probleem, aldus Buijs-Tanis. “Plezier in je werk is goed en erover praten dan ook. Maar ga wel ‘bewust’ wandelen, dus geniet van je omgeving, van de natuur, van wat je aan het doen bent en laat sommige zaken even los. Drink bewust en met aandacht een bakje koffie of thee met je collega. Als het kan in een andere ruimte, maar ook op je werkplek kan dat prima. Geniet van de kleine momenten en gun jezelf een rust- of beweegmoment. Het zijn kleine dingen, maar ze kunnen echt helpen.”

(Foto: Shutterstock).