De cheques zijn zojuist overhandigd, linksboven aan Dierenwei Nieuwe-Tonge, rechtsboven aan k.b.s. De Nobelaer te Oude-Tonge en onder v.l.n.r. aan Brusea, De Pul en de dorpsraad, alle drie te Bruinisse. (Foto’s: p.r.)
De cheques zijn zojuist overhandigd, linksboven aan Dierenwei Nieuwe-Tonge, rechtsboven aan k.b.s. De Nobelaer te Oude-Tonge en onder v.l.n.r. aan Brusea, De Pul en de dorpsraad, alle drie te Bruinisse. (Foto’s: p.r.) Foto:

Bijdragen uit Windfonds Krammer: “Hier heeft de samenleving echt wat aan!”

REGIO – Opnieuw heeft Stichting Windfonds Krammer een aantal maatschappelijke goede doelen in de regio verblijd met mooie financiële bijdragen. Hiermee kunnen de begunstigden speciale projecten realiseren waarvoor ze bij het Windfonds konden aankloppen voor geldelijke steun. Twee keer per jaar doet het windfonds dergelijke donaties om duurzame projecten of initiatieven, waar de plaatselijke samenleving belang bij heeft, te helpen realiseren. Na in juni de eerste uitreiking van dit jaar te hebben gehad, volgde woensdagavond 16 december jl. de tweede ronde. “Ditmaal niet tijdens een fysieke bijeenkomst, maar voor het eerst online”, zo merkte via het beeldscherm voorzitter Henk Gravestein van het windfonds op.

Door: Villerius Tekstproductie & Fotografie

Stichting Windfonds Krammer is opgericht om de regio mee te laten profiteren van de opbrengsten van Windpark Krammer. Het windfonds is een andere organisatie dan het windpark zelf, maar vanzelf hebben ze wel nauwe banden met elkaar. Het windpark wil graag uit de opbrengst van de duurzame energie die de 34 windturbines opwekken duurzame projecten van regionale organisaties financieel steunen. Hiervoor laat het windpark jaarlijks zo’n € 90.000 uit de opbrengst die de turbines in het voorgaande jaar opwekten naar het windfonds gaan. Twee keer per jaar kunnen organisaties een aanvraag voor sponsoring indienen bij het windfonds. Om voor sponsoring in aanmerking te komen moet het betreffende project wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Tijdens de selectieprocedure wegen vooral het duurzame en het sociale aspect zwaar mee, maar het project moet ook leuk, mooi of anderszins aansprekend zijn. Voor toekenning van financiële bijdragen heeft het windfonds zijn gebied verdeeld in drie regio’s: Oude-Tonge/Nieuwe-Tonge, Bruinisse en Sint Philipsland. Ditmaal werden dertien aanvragen vanuit de regio’s ingediend. Vijf werden er gehonoreerd en zíj kregen 16 december officieel de aan hen toegekende bedragen uitgereikt, zij het virtueel. Fysiek mochten de begunstigde organisaties kort daarvoor de bijbehorende cheques al in ontvangst nemen.

Op Goeree-Overflakkee zijn het Dierenwei Nieuwe-Tonge en RK basisschool de Nobelaer te Oude-Tonge die een mooie bijdrage uit het windfonds mochten ontvangen. En in Zeeland gingen de cheques allemaal naar Bruinisse: naar de dorpsraad, naar jeugdsociëteit De Pul en naar museum Brusea.

Dierenwei

De dierenwei in Nieuwe-Tonge, gelegen achter De Tuunstee, werd ook in juni jl. verrast met een welkome bijdrage voor verbeteringswerkzaamheden. Maar er stond nog veel meer werk op stapel: zonnepanelen aanleggen, het hekwerk vernieuwen, bestrating aanleggen en eigenlijk stonden poloshirts met opdruk ook nog wel op het verlanglijstje. Het meeste is intussen gerealiseerd, vertelde Henk Koppelaar tijdens de online bijeenkomst, en hij verzekerde dat de Dierenwei “het mooiste plekje van Nieuwe-Tonge is, dat door jong en oud wordt gewaardeerd en mensen trekt van het hele eiland. Heel blij was hij met de € 7.600 die de Dierenwei van het windfonds ontving voor het aanbrengen van de zonnepanelen op het dak van de dierenstallen.

Schoolplein

Het andere Flakkeese project dat zich in een royale steun van het windfonds mocht verblijden is Rooms-Katholieke basisschool De Nobelaer in Oude-Tonge. Directeur John Damen: “We hebben een prachtige school, maar het huidige plein is niet veel meer dan een betonnen bak en kent voor de kinderen weinig uitdagingen. We gaan dat dan ook flink veranderen. We willen graag een plein met meer creativiteit, natuur, ruimte voor insecten, water én een verbrede glijbaan, namelijk een van een meter in plaats van een halve meter breed.” De totale kosten bedragen € 27.500, maar door de bijdrage van windfonds Krammer is in één keer het grootste deel al binnen. Namens het schoolbestuur sprak Dennis Winkels hiervoor zijn grote waardering uit. “De molens staan er. Dat er op deze manier wat voor wordt teruggedaan, daar ben ik blij mee. Hier heeft de samenleving echt wat aan. Heel waardevol!”

Bruinisse

Verder doneerde het windfonds € 11.000 aan museum Brusea, dat hiermee een nieuwe buitenkeuken kan realiseren. € 5.400 ging naar de dorpsraad, dat heel graag een getijdenpoelbak laat maken aan de dijk langs de Oosterschelde – voor iedereen vrij toegankelijk – om te laten zien wát het Oosterscheldewater tijdens vloed meebrengt en wát er bij eb allemaal achterblijft. En € 3.415 ging naar jeugdsociëteit De Pul in Bruinisse voor het aanbrengen van nieuwe (LED-)verlichting in de ‘soos’, ter vervanging van de oude discolampen die er al sinds jaar en dag hangen en wat dus een forse energiebesparing op gaat leveren.

Windfonds Krammer vindt het heel fijn om op deze manier van betekenis te kunnen zijn voor de regio. “Opvallend is wel dat de aanvragen steeds pas de laatste week voor sluiting van de inzendtermijn binnenkomen”, gaf Henk Gravestein aan. “Dat mag best eerder…!” Wie meer wil weten over het windfonds of wie een project aan wil dragen voor financiële steun kan kijken op www.windparkkrammer.nl/windfonds.