Vissersboten in de haven van Stellendam (Archieffoto: Jaap Ruizeveld).
Vissersboten in de haven van Stellendam (Archieffoto: Jaap Ruizeveld).

Noodkreet Bestuurlijk Platform Visserij aan minister

Desastreus besluit voor visserijsector dreigt in onderhandelingen Brexit

REGIO - Voorzitter van Bestuurlijk Platform Visserij en gedeputeerde van de provincie Zeeland Jo-Annes de Bat heeft maandagavond in een brandbrief (als noodkreet omschreven) aan minister Schouten grote bezorgdheid kenbaar gemaakt over de Brexit-onderhandelingen, die deze week in een stroomversnelling zijn beland. Ook met het verzoek om de noodkreet met minister-president Rutte te delen. "Waarvoor werd gevreesd, dreigt te gebeuren. Het onderdeel ‘visserij’ lijkt het sluitstuk van de onderhandelingen te worden. Dat is voor de vissers, visverwerking, de aanverwante keten en als resultante de visserijgemeenschappen in onze gemeenten en provincies, desastreus."

Door Jaap Ruizeveld

"Wij hebben vernomen dat de regie nu niet meer ligt bij de visserijminister, maar bij de regeringsleiders namens de lidstaten", schrijft De Bat. "Gesproken wordt over een aanbod van de EU om gemiddeld 25 procent van de visquota van het deel van de Noordzee dat in het Verenigd Koninkrijk ligt, over te hevelen. De visserijorganisaties hebben aangegeven dat dit onacceptabel is. Wij steunen dat vanwege de grote consequenties voor de totale visserijgemeenschappen. Van de gezinnen van de vissers, tot de veilingen, de verwerking, de vishandel, maar ook de visserijscholen."

Als 25 procent al niet acceptabel is, dan is elke beweging om dichter bij de door het Verenigd Koninkrijk gevraagd 60 procent te komen, al helemaal onacceptabel, aldus de gedeputeerde. "Zeker ook omdat de verwachting is dat er dan komende jaren steeds over dit percentage onderhandeld zal blijven worden. Daarnaast zullen er op zee spanningen ontstaan, die tot grote conflicten kunnen leiden. Het kan en mag niet zo zijn dat de hele visserijsector de dupe wordt van de moeizame onderhandelingen over de Brexit. Dit zou ook onverenigbaar zijn met het mandaat dat de lidstaten hebben gegeven aan de heer Barnier."

Blijkbaar heeft de Britse regering een zichtbare overwinning nodig, schrijft De Bat. "Maar voor de Europese landen kan daarvoor nooit een hele sector opgeofferd worden. Een sector die de afgelopen jaren juist zelf heel veel heeft geïnvesteerd in de relatie met de Britten maar ook daadwerkelijk geïnvesteerd heeft in hun vloot, hun handel en in de totale keten. Wij begrijpen de grote druk die op dit hele proces staat. Wij begrijpen de belangen. Maar de belangen voor de visserij zijn net zo groot. Daarom doen wij namens alle visserijgemeenschappen in Nederland een dringend beroep op de lidstaat Nederland om niet in te stemmen met een deal die zal leiden tot het verdwijnen van de visserijsector uit Nederland", aldus de noodkreet van het bestuurlijk platform Visserij.