Afbeelding

Ziende op Hem

In deze bundel treffen we steeds een tekst uit Gods Woord aan, waarin de Heere Jezus, Zijn spreken en Zijn handelen centraal staan. Telkens begint de titel met Zie op Jezus en daarna een omschrijving waarom we op Hem moeten zien, zoals: in de nederigheid van Zijn geboorte, in Zijn staat van verhoging, in het bezit van rijkdom, in de moeilijkheden van de armoede, in de gehoorzaamheid aan Gods Wet enz. Vandaaruit worden geestelijke en praktisch lijnen getrokken naar het dagelijkse leven en handelen van een christen. Opmerkelijk is dat Winslow niet veel woorden nodig heeft om tot de kern van de zaak te komen: het zien op Jezus.

Octavius Winslow (1808-1878) was het achtste kind van Thomas Winslow en Mary Winslow-Forbes. Zijn moeder heeft door haar geschriften veel bekendheid gekregen. Octavius diende enkele gemeenten in Amerika en Engeland.

Ziende op Hem is uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom. Een citaat uit het Woord vooraf van Winslow zelf: Deze bladzijden zijn geschreven om de christen in zijn dagelijkse leven te helpen. De gekozen onderwerpen zijn grotendeels leerstelling en praktisch van aard – zeker, onderwerpen waarover zwaarwichtige boekdelen zijn geschreven – maar die toch aan de bedoeling van de schrijver vasthouden om zijn overdenkingen noodzakelijkerwijs te beperken tot de kleinst mogelijke ruimte en tot slechts een fragmentarische en eenvoudige ontvouwing van elk onderwerp. Maar bescheiden als zijn werk is, moge het toch tegemoet komen aan de noden van de vermoeide, de lijdende en treurende gelovig, die geen tijd of kracht heeft voor een meer uitvoerig boek. Het moge een klein kistje met reukstof zijn, dat een bed van krachteloosheid van wierook voorziet, en een ziekenkamer kan vervullen met de zoete geur van de Naam die boven alle naam is, en die voor degenen die deze Naam kennen en liefhebben is als een uitgestorte olie: de Goddelijke, de kostbare en altijd beminnenswaardige Naam van Jezus!

Dan is een aanbeveling toch niet meer nodig. Laat dit genoeg zijn om het aan te schaffen, te lezen of in deze decembermaand aan anderen als een geschenk te geven.