Vader en moeder Vaessen uit Someren (Brabant) met hun kinderen Merle en Minke (Foto: Jaap Ruizeveld).
Vader en moeder Vaessen uit Someren (Brabant) met hun kinderen Merle en Minke (Foto: Jaap Ruizeveld).

Ernstig zieke kinderen stralen tijdens verwenweekend op vakantiepark

OUDDORP - Als sprankelende lichtjes in de adventstijd straalden het afgelopen weekend kinderen met kanker in een ‘eigen’ bungalow op het RCN Vakantiepark Toppershoedje aan de Strandweg in Ouddorp. Samen met hun ouders, broertje of zusje maakten zij deel uit van vijftien geselecteerde gezinnen die gebruik konden maken van een hartverwarmende landelijke actie van Stichting Gaandeweg en RCN. Onder strikte Covid-19 maatregelen kregen zij van vrijdag tot maandagmorgen een compleet verzorgd verwenweekeind aangeboden. Locatiemanager Roland Hoogwerf van RCN Toppershoedje in Ouddorp en collega Anneke Kuipers coördineerden het gehele landelijke project voor ruim honderd gezinnen op negen RCN-parken.

Door Jaap Ruizeveld

De gezinnen kwamen vrijdag op eigen gelegenheid naar het vakantiepark Toppershoedje. De sleutel van hun tijdelijke - in kerstsfeer getooide en goed geventileerde - bungalow lag klaar zodat zij daar direct in alle rust konden vertoeven. De ouders hebben met hun kinderen het weekend zelf in tijd ingedeeld en besteed. Het RCN-management zorgde voor de maaltijden (waaronder alles voor het gourmetten) en andere faciliteiten. Een boodschappenpakket stond klaar en de bedden waren opgemaakt. Voor een extra patisseriehapje zorgde sponsor Poppies Bakery Nederland bv uit Melissant.

Tijd voor elkaar

De insteek van deze verwenactie was om ouders met hun ernstig ziek kind, zonder zorgen, in een aantrekkelijke omgeving dicht bij het strand echt alle tijd voor elkaar te gunnen. Eventjes er helemaal uit zijn. Een onvergetelijk weekend beleven. Van hoogspanning naar ontspanning. Voorzitter Jan-Joost Galesloot van Stichting Gaandeweg had eerder al aangegeven dat hij bijzonder content was met het gebaar van RCN Vakantieparken. “Juist in deze tijd waarin ons leven in de greep is van het coronavirus en ook de toeristenindustrie het niet makkelijk heeft.” Algemeen directeur RCN Vakantieparken Riné van Dingstee stelt dat juist nu in deze pandemie ontspanning en samenzijn met je meest dierbaren ontzettend belangrijk is en dat Stichting Gaandeweg met haar werkzaamheden en zorg feilloos aansluit bij RCN. Vakantie is tenslotte voor iedereen, zeker voor de doelgroep waartoe deze gezinnen met een jonge kankerpatiënt behoren.

Cadeautjes

In een van de ontvangstruimten van het vakantiepark Toppershoedje werden de gezinnen één voor één (uiteraard de coronamaatregelen volgend) begroet en mochten de kinderen bij de kerstboom cadeautjes uitkiezen. Een muts was heel populair bij de kids. Ook was er nog een fotosessie georganiseerd. Parkmanager Roland Hoogwerf en de medewerkers kijken met blijdschap terug op dit weekeind dat geheel belangeloos werd aangeboden aan de gasten. “Onze organisatie RCN besteedt elk jaar haar winstuitkering aan maatschappelijke projecten en aan mensen voor wie een vakantie minder vanzelfsprekend is door eenzaamheid, gebrek aan geld of fysieke omstandigheid”, aldus Hoogwerf. Dit jaar konden twee andere evenementen, rond Sint Nicolaas en een midweekverblijf, door de pandemie geen doorgang vinden.

Afbeelding