Martijn Lambert overhandigt de sleutel aan Lenie van Erkelens (Foto: Kees van Rixoort).
Martijn Lambert overhandigt de sleutel aan Lenie van Erkelens (Foto: Kees van Rixoort).

Lichtopstand en RTM-voertuig M67 als afronding van twee erfgoedlijnprojecten

STELLENDAM – Twee projecten van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee zijn recent afgerond met de realisering van een kunstwerk. In Stellendam gaat het om een lichtopstand bij de monding van het havenkanaal, terwijl in Dirksland bij de trambrug over de haven een herinnering aan het RTM-verleden is geplaatst. De feestelijke onthulling van beide objecten kon vorige week niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. In Stellendam vond vrijdagochtend vroeg wel een symbolische sleuteloverdracht plaats.

Door Kees van Rixoort

Martijn Lambert van de gemeente Goeree-Overflakkee overhandigde de sleutel van het vuurtorentje aan Lenie van Erkelens van de dorpsraad van Stellendam. De dorpsraad heeft zich – samen met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee – de afgelopen jaren nadrukkelijk beziggehouden met de kwaliteitsverbetering van het havenkanaal, een project van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Daarbij mag voormalig lid van de dorpsraad Adrie Tieleman niet ongenoemd blijven.

Wat is er allemaal gerealiseerd? Een reconstructie van de historische lichtopstand, die de ingang van de oude haven markeerde. Bij ‘het rode licht’, zoals het vuurtorentje in de volksmond bekend staat, is een bank geplaatst om in stilte van deze bijzondere locatie te genieten.

Daarnaast is het jaagpad verbeterd. Het pad, nu een fraai schelpenpad, loopt vanaf de oude haven langs de westzijde van het havenkanaal naar de lichtopstand. In de haven zelf liggen fluisterboten, waarmee tochtjes te maken zijn. Een havenkanaalambassadeur vertelt onderweg over de geschiedenis van Stellendam, waarin de visserij een prominente rol speelt.

RTM-voertuig M67

Ook in Dirksland is de beleving rond de haven en het havenkanaal toegenomen. En ook hier is sprake van een project van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, waarbij de dorpsraad, de provincie en de gemeente nauw betrokken waren.

Aan de haven zijn in 2019 een ontmoetingsplek en een informatiebord geplaatst. De trambrug, waarover ooit de trams van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) reden, is gerestaureerd. Het sluitstuk van die restauratie was de realisering van een kunstwerk, dat het RTM-voertuig M67 verbeeldt. Het kunstwerk is van de hand van Jaap Reedijk. De gebroeders De Roon verzorgden het smeedwerk.

De bewoners van Dirksland bepaalden dat de M67 nu aan de haven staat. Zij kregen eerder dit jaar de gelegenheid te kiezen uit de ontwerpen van drie lokale kunstenaars en zorgden ervoor dat deze herinnering aan het RTM-verleden als winnaar uit de bus kwam.

Het kunstwerk is een verkleinde uitgave van de voorzijde van de M67 in de originele kleuren. Het bevat informatiepanelen over de RTM, is uitgerust met een bankje en verspreidt licht in de donkere uren.

Waardevolle toekomst

Er staan nog meer projecten op stapel om de haven en het havenkanaal van Dirksland meer cachet te geven en meer tot een sfeervolle, beleefbare locatie te maken. Dit vanuit de wens van de provincie en de gemeente om het historisch erfgoed op het eiland een waardevolle toekomst te geven. Dat krijgt vorm via de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Er zijn in samenwerking met tal van lokale partners al een groot aantal projecten gerealiseerd op het hele eiland.

Het verhaal van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee draait om water, als vriend en als vijand. De focus van de erfgoedlijn ligt op de kwaliteitsverbetering van de havenkanalen en de bijbehorende cultuurhistorische landschapselementen.