Jan de Bruin en Tom Visbeen overhandigen een pakket aan een inwoonster van Melissant.
Jan de Bruin en Tom Visbeen overhandigen een pakket aan een inwoonster van Melissant.

Gebaar en aandacht vallen in goede aarde bij 70-plussers in Melissant

MELISSANT – Er waren er die zeiden dat ze er kippenvel van kregen. Anderen moesten er een traantje om laten. Het gebaar van de Unie van Melissant viel bij alle 70-plussers in het dorp in zeer goede aarde. Ze kregen zaterdagochtend allemaal een kerstpakket.

Een kerstpakket met producten die stuk voor stuk afkomstig waren van winkels en andere bedrijven in en rond Melissant. Dirk Spahr van der Hoek, een van de initiatiefnemers, somt de inhoud op: “Een appel en speculaas van de Coop, een kerststol en zoutjes van bakkerij Van Harberden, kaas van Mulder, een pen van busbedrijf Mijnders, soezen van Poppies, een hyacint van de Nollestee, een smoothie van garage Van der Vliet, een bon voor gratis patat bij snackbar Tussendeurtje en een bon van de Ûûlestee voor een gratis tweede kopje koffie of thee.”

Dit alles, inclusief een bij Zuidwester gemaakt kaartje, mooi verpakt in cellofaan. In totaal stonden er zaterdagochtend 260 kerstpakketten klaar in De Melishof. Een dag eerder waren ze gemaakt aan lange tafels. De Unie van Melissant, waarin de dorpsraad en het hele verenigingsleven van het dorp samenwerken, had ongeveer twintig enthousiaste jongeren weten te charteren om deze klus te klaren.

Praatje

En om de pakketten zaterdagochtend te bezorgen bij de 70-plussers in het dorp. “Het belangrijkste van deze actie is aandacht geven aan kwetsbare ouderen in coronatijd. Daarom bellen we bij iedereen aan om bij de deur ook even een kort praatje te houden als we de pakketten overhandigen”, zegt Spahr van der Hoek. Een van de jeugdige bezorgers begreep het nut daarvan maar al te goed. “Ik weet wat het is, mijn oma is ook alleen”, zei hij.

De uitdeelactie is in de plaats gekomen van het uitgebreide decemberprogramma waarmee Melissant de laatste jaren aan de weg timmert en dat door de pandemie niet kon doorgaan. De Unie van Melissant ontving van de gemeente een lijst met adressen (zonder namen) van de 70-plussers. De Melishof, die momenteel gesloten is vanwege de coronamaatregelen, kreeg toestemming van de gemeente om even open te zijn voor het samenstellen van kerstpakketten voor de oudste bewoners van het dorp.