(Foto: Daniëlle Stello).
(Foto: Daniëlle Stello).

Bijzondere kerstviering voor Buten de Poorte

GOEDEREEDE - Het was voor alle basisscholen in Nederland even schakelen toen ze hoorden dat ze eerder dicht moesten. Want wat moest er gebeuren met de kerstviering waar de kinderen zo naar uitkeken?

Door Daniëlle Stello en Sam Fish

Obs Buten de Poorte in Goedereede had grootse plannen voor de kerstviering op school. En dus moest er van alles omgegooid worden om te zorgen dat de kinderen nog steeds op een leuke manier de kerstvakantie in zouden kunnen.

Kerstviering

Normaal gesproken maken de kinderen thuis wat lekkers en dat nemen ze ’s avonds mee naar school. Daar wordt alles onderling gedeeld met de klasgenoten en is het een gezellige boel. Later komen de ouders langs en zijn er nog diverse activiteiten voor de kinderen. Je zult begrijpen dat die viering dit jaar niet door kon gaan. Daarom gooiden ze het dit jaar over een andere boeg.

Op dinsdagochtend 14 december kwamen de kinderen in hun mooiste outfit naar school. Ze hadden op dat moment nog geen idee hoe ze kerst zouden gaan vieren. De activiteitencommissie en het overblijfteam bedachten een coronaproof kerstontbijt met de kerstknabbelbox. Dit is een ontbijtbox met lekkers, kersttimp, wafel, ontbijtkoek, beleg en wat drinken. Alles netjes per stuk verpakt en helemaal coronaproof, aangezien iedereen een eigen doos kreeg. Het was ook meteen een mooie samenwerking met de lokale ondernemers. Bakkerij Akershoek sponsorde namelijk de lekkere broodjes en het fruit kwam van Spar Goeree.

Meer dan ontbijt

Maar een kerstviering is meer dan lekker eten. Het gaat ook om gezelligheid en leuke dingen doen. Zoals gezegd waren er normaal gesproken diverse activiteiten te doen in en rond de school. Dit jaar echter even niet. Dat werd opgelost met een knutselwedstrijd die ook in de kerstknabbelbox zat. Kinderen kunnen een kerstster versieren en daarmee mooie prijzen winnen voor de school.

En zelfs dat is nog niet alles. Met de kerstknabbelbox steunt de school ook de Stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting zet zich in voor verwaarloosde en mishandelde kinderen. Een deel van de opbrengst van de box gaat hier naartoe. Ook hebben de leerkrachten erover gesproken in de klas met de kinderen. De kinderen weten nu dus ook dat een veilig thuis niet vanzelfsprekend is. En dat er altijd iemand is bij wie ze terecht kunnen als ze ergens mee zitten. Een mooie kerstgedachte.