Afbeelding

Troostdekens, pastinaaksoep en het plannen van een ‘eetbare’ tuin

Dekens enzo

Warmte speelt deze laatste donkere dagen een belangrijke rol. Lekker veel meters haken kan met ‘Dekens enzo’. Voor dit boek ontwierp Joke van Driel 10 dekens en een aantal woonaccessoires.

Haken is een perfecte manier om je hoofd leeg te maken en even met iets anders bezig te zijn. De patronen van de prachtige woondekens zijn geschikt voor de beginnende en iets gevorderde haker. De gebruikte steken worden stap voor stap uitgelegd. Een heel eenvoudige deken om te maken voor een beginner als ik ben, is het exemplaar op bladzijde 81. Deze deken is mooi in zijn eenvoud, ook door de gebruikte haakwol. Joke koos voor Scheepjes Colour Crafter.

Naast 10 prachtige patronen voor (woon)dekens vindt je werkbeschrijvingen voor een vloerkleed, krukje, tochtkussen en pittenzak. Joke beheert een eigen website (lossenenvasten.nl) waar nog meer patronen te vinden zijn en je de benodigde wol kunt bestellen.

Wie een dekentje voor een ander wil haken kan ook eens een kijkje nemen op de website van Troostdekentje (troostdekentje.nl). Troostdekentje haakt met hulp van deelnemers belangeloos dekentjes voor kinderen die op welke manier dan ook een extra vorm van troost of zorg nodig hebben.


De makkelijke keuken

Na het haken stappen we over naar de keuken. Voor alle keukenprinsen en -prinsessen die al eerder de uitdaging aangingen of alsnog aan willen gaan om zonder pakjes en zakjes te koken, verscheen een heruitgave van het ‘Grote zónder pakjes & zakjes kookboek’ van Koken met Karin. Het is leuk en uitdagend om te lezen (en uit te proberen) hoe je écht niet uren in de keuken hoeft te staan als je lekker wilt koken. Zonder het gebruik van kant-en-klare mixen met vaak veel zout, suiker en andere hulpstoffen valt er veel te genieten in de keuken.

Tien jaar geleden verscheen het eerste antipakjeskookboek van Karin en drie jaar later verscheen deel twee. 'De makkelijke keuken’ bevat 200 kookklassiekers die door iedereen simpel te maken zijn. Een goed begin is het halve werk en in de keuken betekent dit dat de aanleg van een basisvoorraad handig is. Wat je nodig hebt om een basisvoorraad aan te leggen, legt de schrijfster uit aan het begin van het boek. Denk hierbij aan een voorraadje sjalotten en knoflook en verschillende specerijen en smaakmakers als verse gember en venkelzaad. In 14 hoofdstukken struin je langs 200 recepten voor onder meer soepen, sauzen, vega-gerechten, vis, toetjes, gebak, rijst en salades. Aansprekende foto’s van de te maken gerechten completeren het geheel. Tip: de pastinaak-appelsoep met amandelpesto (p.16)


Het grote moestuinierboek

Voor wie zich vast wil verheugen op het nieuwe tuinseizoen, verscheen recent een boek rondom moestuinieren. Plannen maken is leuk, en ook op een donkere winterdag valt er genoeg uit te denken voor het komende moestuinseizoen. Met als uitgangspunt dat elke achtertuin (of balkon en dakterras) iets eetbaars kan opleveren, aldus de auteur.

De schrijfster adviseert om eens een rondje door je tuin te lopen en dan met ‘trek’ te kijken. “Waar zou je een vlier kwijt kunnen? Misschien kan rozemarijn de plek innemen van een kwijnende buxusstruik en wie weet combineert bladvenkel goed met je dahlia’s.”(p.9). Het boek biedt een uitgebreid en verrassend gevarieerd assortiment aan eetbare planten, hulp bij het maken van keuzes hierin en het vervolgens opzetten van een planning. Een bijgevoegde matrix helpt om snel inzicht te krijgen in welke planten geschikt zijn voor ieders specifieke achtertuin, balkon of terras. Inclusief de de bijbehorende teelttechnieken.

Verder uitgebreid aandacht voor zaaien, stekken, snoeien en oogsten. Een heel informatief boek om op een ontspannen manier in het voorjaar aan de slag te gaan met een moestuin(tje).

Afbeelding
Afbeelding