Afbeelding

Nieuwe directeur SBO De Wegwijzer Kees Bor:

“Ik ben een betrokken mens en motivator, die mensen graag in hun kracht zet”

MIDDELHARNIS - Sinds 1 december jongstleden staat er op SBO De Wegwijzer in Middelharnis een nieuwe directeur aan het roer. Kees Bor (37) uit Sliedrecht nam het stokje met veel enthousiasme over van Dolf Klooster, die de school jarenlang leidde. Met een achtergrond als makelaar-taxateur is hij betrokken bij mensen en heeft hij een scherp oog voor de verschillende lagen in een organisatie. Die kennis en ervaring zet hij nu graag in op De Wegwijzer. Met het doel om deze christelijke school voor speciaal basisonderwijs optimaal te laten functioneren als plek waar zowel de leerlingen als de medewerkers kunnen groeien en bloeien.

Tekst en foto: Klazina de Bakker

De kennismaking met Goeree-Overflakkee is Kees Bor, woonachtig in Sliedrecht, prima bevallen. “We hebben sinds deze zomer een vakantiehuisje in Herkingen, waar we een aantal weken met veel plezier hebben gebivakkeerd. In die tijd hebben we de sfeer van het eiland goed kunnen proeven. Het valt me op dat de mensen hier vriendelijk en gemoedelijk zijn. Je wordt zomaar gegroet door iemand die je op straat tegenkomt. Dat is in de Randstad echt wel anders.” Bor is getrouwd en vader van acht kinderen tussen de zestien en bijna vier jaar. De negende is op komst. Lachend: “Dan heb je meteen een nieuwtje.”

Nieuwe uitdaging

Hoe komt een makelaar-taxateur in het basisonderwijs terecht? “Ik ben een echte zij-instromer”, vertelt hij. “Ik vroeg me in de makelaardij al een tijdje af of ik dit werk wilde blijven doen. Het stond me tegen dat alles om geld draaide, terwijl ik juist iets wil betekenen voor mens en maatschappij. In die tijd las ik een artikel over het tekort aan leidinggevenden in het onderwijs. Dat liet me niet meer los en leidde er uiteindelijk toe dat ik in 2017 de overstap naar het basisonderwijs maakte.” Kees Bor stond een half jaar één dag per week voor groep acht, om het basisonderwijs van binnenuit te leren kennen. “Dat was heel leuk een leerzaam, maar heeft mij ook duidelijk gemaakt dat bezig zijn met de organisatie mij de meeste voldoening geeft.”

De directeur werkt graag van onderuit. “Ik ben een betrokken en gevoelig mens, al zie je dat laatste misschien niet zo snel. Maar ik ben ook een motivator, die graag mensen in hun kracht zet, zodat ze zich één voelen met de school. Het is mooi om anderen te zien groeien.” Bor werkte drie jaar op een basisschool in Driebruggen, nabij Gouda. “Toen was ik aan een nieuwe uitdaging toe. Daarmee kwam de vraag welke school mij nodig zou hebben. Ik geloof dat mijn leven bestuurd wordt en zo leidde de weg naar Middelharnis.”

Het aansturen van een school voor speciaal onderwijs is niet anders dan het leiden van een reguliere basisschool. Er zijn wel andere aspecten. “Ik merk dat er in het speciaal onderwijs veel meer overleg met ouders is”, aldus de nieuwe directeur. “Daarnaast is er regelmatig overleg met allerlei ondersteunende instanties. En ik geniet erg van het spontane contact met onze leerlingen.” Werken in het christelijk onderwijs vindt hij een voorrecht. “Dat is echt een meerwaarde ten opzichte van werken in een seculiere omgeving. Met de Bijbelse basisregels sta je anders in het leven. Ik zeg wel eens dat wij ook christelijk rekenen en taal geven. Het geloof doortrekt het onderwijs als geheel.”

Geen afgang

Ziet hij eigenlijk overeenkomsten tussen de makelaardij en het onderwijs? “Zeker! In de makelaardij werk je in de eerste plaats met mensen. Het huis is daarbij eigenlijk een bijzaak. In het onderwijs staan ook mensen centraal: de leerlingen, hun ouders of verzorgers en de collega’s. In beide beroepen is een goede organisatie van groot belang.” Als directeur probeert Bor door de bril van de ouders naar het onderwijs te kijken. “Hoe zien ouders het onderwijs dat wij geven? Daar kom je alleen achter door met hen in contact te komen en afstemming te zoeken. Wat kunnen we doen om uw kind het beste te helpen?”

Beeldvorming is daarbij heel belangrijk. De schoolleider wil SBO De Wegwijzer daarom beter op de kaart zetten en zichtbaarder maken. “Het wordt soms als afgang gezien als je kind naar het speciaal basisonderwijs gaat. Dat beeld klopt niet. Je doet een kind misschien wel meer tekort als je blijft aanmodderen in het reguliere basisonderwijs.” Hij nodigt ouders uit de regio, die zich zorgen maken om hun kind, dan ook van harte uit om contact op te nemen. “We denken graag mee. Ouders of verzorgers kunnen altijd bij ons aankloppen voor vragen.”

Wat hij tot slot graag wil zeggen? “Ik ben nog naarstig op zoek naar een leerkracht. Willen onderwijsgevenden daar over nadenken? De overstap van regulier naar speciaal onderwijs is echt niet zo schokkend als velen denken. Bij ons op school voel je je snel thuis en bovendien is het werk ontzettend verrijkend voor jezelf. En ik spreek inmiddels uit ervaring.”

Buiten maakt Bor nog even een praatje met een monteur, die zonnepanelen komt vervangen. Want het is belangrijk dat ook dát goed wordt georganiseerd.