Afbeelding

"Ik zou het vooral een onverwacht jaar willen noemen"

“Als ik het afgelopen jaar zou mogen omschrijven, was het in de eerste plaats chaotisch”, zegt Corma Koote. Samen met haar man Gerard heeft ze drie kinderen: Jens (10), Suus (8) en Ward (5). “Maar naast dat rommelige wat er was, ontdekten we thuis ook mooie, nieuwe kansen.” Dat beaamt zus Gerda volmondig. Zij is getrouwd met Matthias en moeder van Sam (12), Gijs (9), Alex (7), Aimée (4) en Sofia (3). “Ik zou het vooral een onverwacht jaar noemen. Gelukkig waren er ook fijne dingen. Je groeit als gezin dichter naar elkaar toe als je allemaal thuis bent. Je bent immers op elkaar aangewezen. In het voorjaar was het mooi weer en gingen we vaak naar buiten, het eiland verkennen en nieuwe dingen ontdekken.”

Natuurlijk brengt een lockdown in een groter gezin ook de nodige stress met zich mee. “Onze mannen hebben allebei een eigen bedrijf”, vertelt Corma, die als leerkracht van het Ontdeklab ExperiGO werkt. “Je hebt dan toch de neiging om te zeggen: ga jij maar zoveel mogelijk door. Zo had ik best veel op mijn bordje. Mijn stress had weer zijn weerslag op de kinderen. Nu probeer ik meer de rust te bewaren door een goede balans te zoeken. Als het nodig is, dan vraag ik of mijn man een dagje voor zijn rekening neemt.”

Strak schema

De zussen merken allebei dat bij het thuisonderwijs hun werk- en privésituatie volledig door elkaar lopen. “Als je in het onderwijs werkt, wil je het thuis ook zo goed mogelijk aanpakken”, zegt Gerda. “Ik vraag me soms weleens af wanneer mijn werkknopje uitgaat. Werk en thuis lopen echt door elkaar.” Hoe ze hun kinderen thuis begeleiden bij de schooltaken? “Ik werk met een rooster, net als op school”, geeft Corma aan. “Dat geeft mij en de kinderen houvast en duidelijkheid.” Gerda knikt instemmend. Lachend: “Bij mij leek het af en toe wel een fabriek. Ik had dan ook van peuter tot puber in de klas. Een strak schema was echt nodig. Daarin had ik de lessen, maar ook de pauzes, het buitenspelen en de huishoudelijke taken opgenomen. Dat werkte prima. Terwijl de kinderen een half uurtje buiten speelden, kon ik even bijkomen met een kop thee.” “Ja, die tijd voor jezelf moet je echt nemen”, zegt Corma. “Het is soms heerlijk om even alleen te zijn, zonder dat er iemand iets van je nodig heeft. Die momenten zijn zeldzaam.”

Gerda gaf op afstand les aan haar leerlingen van SBO De Wegwijzer in Middelharnis. “In het begin deed ik dat nog weleens aan de keukentafel, maar dat was helemaal niet handig. Telkens liep er wel één van mijn kinderen door het beeld. Later ging ik daarom op school zitten voor de online lessen. Dat is een stuk rustiger.” Corma heeft geen eigen groep en had daarom niet te maken met lesgeven op afstand. “Ik heb in het begin mijn collega’s geholpen, zodat ze wisten waar ze alles konden vinden om het online lesgeven soepel te laten verlopen.”

Frisse neus

Welke tips hebben de zussen voor andere ouders die hun kinderen thuis begeleiden bij hun schoolwerk? “Breng structuur aan”, zegt Gerda. “Leg de schoolspullen op een vaste plek en sorteer ze per vak, zodat je niet steeds hoeft te zoeken.” “En zorg voor een duidelijk schema en een rustige werkplek voor je kind”, vult Corma aan. “Bij ons liggen de schoolspullen ook op een vaste plek, maar in het weekend leggen we ze uit zicht. Dan zijn we echt vrij.”

Gezelligheid en ontspanning zijn volgens Gerda en Corma heel belangrijk. “Niet gaan stressen als het even niet lukt. Het is veel belangrijker dat de sfeer goed blijft. En ga tussendoor vooral ook lekker naar buiten, een frisse neus halen. Dan ben je meteen even met z’n allen in beweging.” Gerda geeft haar kinderen langere pauzes dan op school. “Sommige kinderen vinden het fijn om al hun schoolwerk achter elkaar af te maken, zodat ze vroeg klaar zijn. Ik ben daar niet zo’n voorstander van. Ze zitten dan zo lang achter elkaar stil. Het is juist goed om tussendoor even iets anders te gaan doen.”

Eenzaamheid

Nu is het kerstvakantie. Hoe wordt er in de gezinnen vooruitgekeken naar het kerstfeest? “Aan de ene kant ga ik natuurlijk de grote familiemomenten missen”, zegt Corma. “Maar ik merk ook dat ik veel meer bij de essentie van kerst bepaald wordt. Juist in deze onzekere tijd, waarin je je afvraagt wat er gaat gebeuren, ben ik blij dat ik christen ben. Daardoor kan ik, ook als het stormt, de rust bewaren, omdat ik altijd terug naar God mag gaan.” Gerda beleeft deze periode eveneens op een intensere manier. “Ik doe er thuis veel meer aan dan in andere jaren. Door middel van een adventskalender tellen we de dagen af en benoemen we elke dag wat kerst nu echt betekent. Ik vind het wel pittig om te bedenken dat er veel eenzaamheid zal zijn deze kerst. Voor mensen die alleen staan, lijkt het me echt heel moeilijk. Wel mooi dat daar aandacht aan wordt besteed door initiatieven zoals bijvoorbeeld Secret Santa. Zo kunnen we toch iets voor elkaar betekenen.”

De zussen hopen dat het nieuwe jaar meer stabiliteit zal brengen. “Het zou zo fijn zijn als we weer gewoon bij elkaar kunnen komen, dat we elkaar weer kunnen zien”, zegt Gerda. “Daarom hoop ik dat de scholen weer snel open gaan en open zullen blijven. Voor kinderen en jongeren is het ontzettend belangrijk om met vrienden samen te zijn.” Corma zou heel graag weer een stabiele vooruitgang willen zien. “Ik hoop dat er meer rust komt, ook voor de kinderen. Kinderen zijn heel flexibel, maar ik hoop dat bepaalde dingen niet standaard worden. Dat ze zich niet bij alles afvragen: ‘kan dat wel?’” Dat is iets wat Gerda ook opmerkt. “Als de kinderen soms iets doen wat niet binnen de maatregelen past en ik hen daarop aanspreek, roept mijn dochter hard: ‘Coronaaa!’. Ik hoop dat het voor onze kinderen geen gewenning wordt.” “Je kunt ook niet echt iets plannen”, zegt Corma. “Je kunt geen uitstapje beloven naar de schaatsbaan of naar de film, omdat je niet weet of het door kan gaan. Het zou zo fijn zijn als dat het komende jaar verandert. Zodat we wat meer vooruit kunnen kijken en weer kunnen toeleven naar leuke dingen.”

De zussen gaan terug naar hun gezin, waar altijd wel iemand iets te vragen heeft of een snotneus afgeveegd moet worden. Op weg naar kerst en een nieuw jaar, dat ongetwijfeld weer de nodige uitdagingen met zich mee zal brengen.