Rector Arie Cové van RGO Middelharnis: "We proberen uiteraard het niveau zo hoog mogelijk te houden en we doen er alles aan om achterstanden zoveel mogelijk te beperken."
Rector Arie Cové van RGO Middelharnis: "We proberen uiteraard het niveau zo hoog mogelijk te houden en we doen er alles aan om achterstanden zoveel mogelijk te beperken."

Een jaar vol uitdagingen voor het middelbaar onderwijs

Op zondagavond 15 maart werd aangekondigd, dat de scholen vanaf maandag 16 maart helemaal dicht moesten. Arie Cové had het al een beetje zien aankomen. “Natuurlijk kwam het moment zelf onverwacht, maar de berichten over corona waren al wel van dien aard dat je er op kon wachten. We hadden daarom al verschillende scenario’s met elkaar doorgenomen, voor het geval dat. We wisten precies wat ons te doen stond. Ja en toen was het ineens zover. Voor de zekerheid ben ikzelf die maandagmorgen toch naar school gegaan om mensen op te vangen die het nieuws misschien hadden gemist. Maar er kwam niemand opdagen.”

Normaal rooster

“Omdat we waren voorbereid en heel veel lessen toch al plaatsvonden in de digitale omgeving, konden we die maandag meteen starten volgens het normale rooster”, vult Charissa Buijs aan. “Verder hadden en hebben we het voordeel dat alle docenten en leerlingen van onze school in het bezit zijn van een laptop. Iedereen kon dus gewoon de lessen volgen. Natuurlijk waren er ook wel wat leerlingen die een loopje met je namen, maar dat is nu eenmaal de leeftijd. En om heel eerlijk te zijn moest ik er zelf ook wel aan wennen om steeds vanuit huis te werken. Het vergt toch wat andere voorbereidingen. Inmiddels gaat het me goed af. Wat dat betreft heb ik veel geleerd in korte tijd. Maar dat neemt niet weg dat ik het contact met de leerlingen enorm miste. En dat gold eigenlijk voor al mijn collega’s. We waren allemaal heel blij dat we vanaf juni tot aan de zomervakantie weer met halve klassen mochten werken.”

Coronadiploma

Normaliter starten in mei en juni de schoolexamens en worden voorbereidingen getroffen voor het centraal examen. “Ook dat liep allemaal anders”, beaamt Cové. “De mondelinge en de schoolexamens werden digitaal afgenomen. Het centrale examen ging niet door. Om eerlijk te zijn was ik daar persoonlijk niet zo rouwig om. Er gaat ontzettend veel kostbare tijd zitten in de voorbereidingen daarvan. Dit is wellicht een mooi moment om het centraal examen eens onder de loep te nemen en de discussie te voeren over de zin en onzin van dit instituut, want dat is het in feite. Het schoolexamen zie ik toch als de belangrijkste graadmeter. Voor de leerlingen die dit jaar zijn geslaagd, geldt dan ook dat ze beslist een volwaardig diploma op zak hebben. Al die jaren hebben ze er keihard voor gewerkt. Ze hebben het zeker niet cadeau gekregen en ik vind het absoluut denigrerend als er gesproken wordt over een 'coronadiploma', want dat is zeker niet het geval."

Afgelaste activiteiten

“Het is eigenlijk al sneu genoeg dat deze leerlingen ook de traditionele diploma-uitreiking moesten missen”, voegt Buijs er aan toe. “We hebben wel geprobeerd om er toch wat feestelijks van te maken door middel van een zogenaamde 'walkthrough' langs de docenten. De leerlingen konden zo nog even afscheid nemen en wij konden ze succes wensen met hun vervolgopleiding. Er werden foto’s gemaakt en ook was er een live streaming, zodat mensen het thuis allemaal konden volgen. Ondanks alles werd het toch nog een mooie afsluiting. Maar natuurlijk was het niet alleen sneu voor de examenkandidaten. De nieuwe brugklassers hadden geen introductiedagen en die hadden hun schoolverlatingsdagen ook al gemist. Andere leerlingen zagen excursies en werkweken aan hun neus voorbij gaan. En wat te denken van de activiteiten rond Sinterklaas en kerst. Op sociaal gebied heeft de coronacrisis beslist veel nadelen met zich meegebracht. Zeker nu het langer gaat duren dan verwacht.”

Achterstanden

Sinds september worden de lessen weer gewoon klassikaal verzorgd. Op de vraag of de online lessen voor achterstand hebben gezorgd en nog zorgen, heeft Cové geen pasklaar antwoord. “Het is nu nog te vroeg om te bepalen of het tot achterstanden heeft geleid of nog gaat leiden”, zegt hij. “We proberen uiteraard het niveau zo hoog mogelijk te houden en we doen er alles aan om achterstanden zoveel mogelijk te beperken. Zo hebben we de eerste uren gereserveerd voor extra begeleiding van leerlingen die dat nodig hebben. Op dit moment (half december) zijn er 60 leerlingen die thuis in quarantaine zitten en online meedoen. Natuurlijk is hulp en begrip vanuit de thuissituatie hierbij wel van belang. Voor zover wij weten, gaat dat hier op het eiland redelijk goed. Hoe het achteraf uitpakt is moeilijk te zeggen, omdat je nog geen vergelijkingsmateriaal hebt. Dit is het eerste jaar dat we zo werken. Voordeel is dat we een digitale school zijn en we de resultaten goed inzichtelijk kunnen maken. Een ander voordeel is dat het digitale onderwijs ook tot nieuwe mogelijkheden kan leiden. Op Goeree-Overflakkee is het aanbod van vakken vrij beperkt, omdat we niet zo groot zijn. Door vaker online lessen te gaan geven aan bijvoorbeeld de bovenbouw, kunnen we in de toekomst wellicht meer vakken aanbieden. We zijn hierover aan het denken in samenwerking met de Prins Maurits en Pontes uit Zierikzee.”

Klassikale lessen

Veel energie werd gestoken in het draaiend houden van de school. “We hebben er alles aan gedaan om de klassikale lessen zo lang mogelijk door te laten gaan”, beaamt Buijs. “Vanaf juni werkten we met halve klassen en tafeltjes op anderhalve meter afstand, maar dat hebben we na de zomervakantie losgelaten. Leerlingen moesten wel een mondkapje op als ze zich verplaatsen en we probeerden bij het wisselen van de lessen de leerlingen en docenten gescheiden te houden. Dat is goed gelukt en het heeft niet geleid tot extra besmettingen. We zijn blij dat het zo kon. Voor de leerlingen zijn de contacten zo ontzettend belangrijk. Ze missen al zoveel en juist hier kunnen ze elkaar toch weer ontmoeten. Zonder dat sociale aspect hou je het niet vol, zeker niet op die leeftijd.”

Uitdagingen

Arie Cové kan als in ieder geval terugkijken op een bewogen jaar vol uitdagingen. “Ik hou wel van uitdagingen hoor”, lacht hij. “Naast de coronacrisis was er natuurlijk ook nog de bouw van de Beroepscampus. Ook daar ging veel energie in zitten. En we zijn er nog niet. We hebben zojuist de sleutel gekregen van het nieuwe pand en in de kerstvakantie wordt alles op alles gezet om de lokalen voor het groene en technische onderwijs klaar te stomen, want dan gaat de locatie aan de Schoolstraat dicht en het oude gebouw aan de Langeweg wordt gesloopt. Daarna wordt gestart met de bouw van het tweede pand, waar het overige VMBO- en MBO-onderwijs een plek zal krijgen. Als je ziet waar de RGO nu staat in vergelijking met drie jaar geleden, zie ik dan ook absoluut vooruitgang.”

En over uitdagingen gesproken. “Natuurlijk blijft het altijd een uitdaging om de school zo aantrekkelijk mogelijk te houden met als doel de leerlingen met goede cijfers en mooie resultaten naar huis te sturen. Dat verandert nooit. Ook niet door een coronavirus”, aldus de rector.

Recente maatregelen

Het interview met Arie Cové en Charissa Buijs vond plaats voor de lockdown. We hebben Cové nog om een reactie gevraagd naar aanleiding van de maatregelen. "We zijn er klaar voor. Op maandag 4 januari starten de online lessen volgens het bestaande rooster en worden de bovenbouwleerlingen voorbereid op de toetsweek die woensdag 20 januari start. Heel spannend wordt onze Open Dag. Deze is nu fysiek onmogelijk." De school heeft volgens de rector echter een geweldig alternatief. "Op zaterdag 16 januari openen wij virtueel onze deuren van onze drie locaties: Koningin Julianaweg, Sportlaan (tijdelijk voor het groene onderwijs) en de spiksplinternieuwe Beroepscampus. Men kan de locaties online bezoeken en er staan allerlei filmpjes klaar om een kijkje te nemen. Ook zijn er veel medewerkers beschikbaar om vragen te beantwoorden over het onderwijs, de verschillende opleidingen, de zorg en extra activiteiten. Ook in coronatijd willen we er graag iets moois van maken."

Afbeelding
Afbeelding
Zo ziet online lesgeven eruit vanaf de kant van de docenten.