Afbeelding
Foto:

Terug naar toen:

de inwonende meid en knecht

De inwonende meid en knecht, dat is een min of meer verdwenen fenomeen. Tot halverwege de vorige eeuw kwam het vaak voor, ook op de boerderijen in Zeeland en op Goeree-Overflakkee. Wie er meer over wil weten, doet er goed aan het boek ‘Maar’ meid en knecht in het Deltagebied aan te schaffen. Het is een zojuist verschenen uitgave van de Zeeuwse Dialect Vereniging, samengesteld door Jan Zwemer en Pau Heerschap.

Niet lang na het overlijden van zijn vader, in 2000, schreef Jan Zwemer de monoloog ‘Buuten’. Daarin kijkt een oude man terug op zijn jaren als inwonende boerenknecht. De man staat model voor de vele honderden jongens en meisjes die ooit gingen ‘dienen’ op een hofstede en dus het ouderlijk huis op jonge leeftijd moesten verlaten.

De monoloog staat in ‘Maar’ meid en knecht in het Deltagebied. Maar daar blijft het niet bij. De lezer krijgt ook een uitgebreide inleiding over de inwonende meid en knecht voorgeschoteld, evenals een serie citaten van voormalige meiden en knechten. De citaten zijn afgedrukt in dialect en in het Nederlands.

Vuulte wieje

Het boek bevat ook een hoofdstuk over de dialectbenamingen van onkruid. De boerenknechten moesten nu eenmaal veel tijd besteden aan het verwijderen van deze ongewenste gewassen, oftewel vuulte wieje.

Wat ‘Maar’ mei en knecht in het Deltagebied nog interessanter maakt, is het grote aantal foto’s dat erin is opgenomen. De historische beelden tonen het leven op de boerderijen en akkers in een tijd die al weer ver achter ons ligt.

Het boek is uitgevoerd met een harde kaft, bevat 144 pagina’s en kost 17,50 euro. Het is verkrijgbaar in alle boekhandels op Goeree-Overflakkee.


<kader>

Andere recent verschenen boeken met een link met Goeree-Overflakkee

Jan van Harberden, Verzet en medemenselijkheid,

Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee


Femke Meijboom en Joke van Vugt, Hier heb je een schrepel en daar kan je beginnen,

biografie Jo Sala-Pollemans


Wendy Tuns-Sala, Doodgewone verhalen,

ontmoetingen uitvaartspreker


Joost Visbeen, De tragedie van Dirck Crabeth,

historische politieroman


Els van Wageningen, Het hart kent zijn eigen bitterheid,

historische roman over Davina Werner



Tekst: Kees van Rixoort

Koeienwachtertje.