Dyllis is verkrijgbaar bij de supermarkt in Stellendam. Rechts zeepmaker Wina Heeringa.
Dyllis is verkrijgbaar bij de supermarkt in Stellendam. Rechts zeepmaker Wina Heeringa. Foto:

Ambachtelijke zeep uit Stellendam

Hou van je huid

Wina, die in Stellendam woont, is al zeker tien jaar actief als zeepmaker. “Ik ben begonnen als knoeier, als hobbyist”, zegt ze. Maar algauw ging ze zich meer verdiepen in de zeepbereiding en zich bekwamen. Een bezoekje aan een Engelse zeepfabriek leerde haar, dat ze meer wist dan de professionals aldaar. “Toen wist ik dat ik goed genoeg was om zelf een zeepbedrijfje te beginnen.”

Dat gebeurde. Wina noemde haar initiatief Dyllis, wat Welsh is voor ‘Hou van je huid’ en bijna klinkt als ‘delicious’. Heerlijke en eerlijke zeep produceert Dyllis. Zonder kunstmatige en overbodige ingrediënten, die niet goed zijn voor de huid en kunnen leiden tot jeuk, irritatie of eczeem.

Zelf liep Wina ook vaak rond met jeuk, evenals haar zoon. Totdat ze ontdekte wat er allemaal voor slechte toevoegingen in fabriekszeep zitten en de stap zette om dan maar zelf goede zeep te maken. “Die beschadigt de huid niet en houd de huid gezond.”

Zoet en Zout

Een aanrecht, een metalen tafel en een staafmixer, veel meer heb je niet nodig. En ingrediënten voor de zeep natuurlijk: oliën, boters, loog. “Dat is de basis. Geuren en kleuren voeg je toe. Zoet en Zout heeft bijvoorbeeld de geur van brak water”, zegt Wina. Zoet en Zout is een van de zeepjes uit de Flakkeese lijn die volgend voorjaar op de markt komt. Onder andere Heer van Stand en Twee Zussen behoren ook tot die lijn. De eerste zeep heeft een link met Den Bommel, de tweede met de Goereese heksen. Bewoners van Dirksland kunnen zich straks wassen met Klein Parijs-zeep.

Wina verkoopt haar Dyllis-zeepjes op verschillende manieren, ook via winkels die een eigen verpakking gebruiken. Bij de supermarkt in Stellendam liggen vier soorten: koffie, avocado/kokosmelk, bier en pompoen. Wie zo’n stuk zeep koopt, steunt tegelijkertijd de voedselbank of het Rode Kruis met een percentage van de prijs. “Waarom een actie voor het goede doel? Toen corona kwam, was er paniek: hebben we wel genoeg te eten. Maar het is ook heel belangrijk om je fatsoenlijk schoon te houden. Handen wassen, alles wassen!”

<kader>

Voor een bak met tachtig zeepjes ben je een uur bezig met de voorbereidingen, twintig minuten met de bereiding en nog eens een uur met opruimen. Na het verzepingsproces en het snijden in blokken, moet de zeep vier tot zes weken rijpen. Dan volgt het verpakken en tot slot de verkoop.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding