Afbeelding
Foto:

Bieren met een buutegeweune twist

Danny Ramdayal – die graag in de keuken staat, bijvoorbeeld om desembrood te maken – kocht vijf jaar geleden een kant-en-klaarpakket om zelf bier te brouwen. Over het resultaat was hij niet echt tevreden. “Daarom ben ik zelf recepten gaan maken en heb ik een molen gekocht om mout te malen. Ook heb ik veel over bier brouwen gelezen”, vertelt Ramdayal.

Hij en Sjalitha Schop bouwden de garage naast hun huis vorig jaar om tot een brouwerij. Het brouwen begon in de grootste hobbyketels die op de markt verkrijgbaar zijn. “We zijn volop gestart, maar zonder echte lancering. Die ging vanwege corona niet door.”

Maar ook zonder lancering weten bierliefhebbers brouwerij Buutegeweun te vinden én de bieren van brouwmeester Ramdayal te waarderen. “Het is duidelijk dat Flakkee zit te wachten op lokaal ambachtelijk bier. De namen en etiketten vallen in de smaak. Iedereen vindt het leuk.”

Ideeën genoeg

Maar wat nog veel belangrijker is: de brouwerij weet zich te onderscheiden met bieren met eigenwijze smaken en ingrediënten als specerijen, lavendel en sinaasappelschil. “Wij maken ook een dubbel, Kelluf, en een tripel, ’n Opdoender, maar geven er een buutengeweune twist aan. En dat geldt ook voor onze andere bieren”, zegt de brouwmeester, die graag experimenteert, verfijnt en nieuwe smaken vindt. “Ideeën genoeg. Dit is onze passie.”

Ramdayal brouwt twee keer per maand kleine oplages. Het assortiment bestaat uit zes speciaalbieren, naast seizoenbieren en speciale edities. Zoals Aerebezemsbier, gebrouwen met aardbeien van Landwinkel ’t Zand in Den Bommel. De Landwinkel is een van de verkooppunten van Buutegeweun. Ook bij hotel-restaurant Lely in Oude-Tonge kan de bierliefhebber terecht voor bijvoorbeeld een Deurzuuper of een Dongderstraele. Bestellen bij Buutegeweun zelf is ook mogelijk. Bij de brouwerij staat een afhaalbox.

Bierkaas en -jam

Dat Schop en Ramdayal, die het brouwen allebei combineren met een fulltime baan, het Flakkees aanpakken, blijkt ook uit de samenwerking met kaasboerderij de Westplaat in Sommelsdijk. Samen is een smaakvolle bierkaas ontwikkeld. Trouwens, Buutegeweun draait zijn hand evenmin om voor een bijzonder product als bierjam. Heerlijk op een cracker. De Sonata aardbeienwijn is in aantocht.

Hoe de toekomst voor Buutegeweun er precies uitziet, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de ambachtelijke bieren van deze jonge brouwerij in zeer goede aarde vallen. “Met onze producten geven we iets van onszelf aan een ander. Om van te genieten en om beleving te creëren.”

Zeker is dat Schop en Ramdayal het arbeidsintensieve brouwproces van A tot Z in eigen beheer willen houden. “We krijgen weleens de vraag of we gaan huurbrouwen. Nou, dat zijn we niet van plan. Ons bier moet namelijk ambachtelijk en lokaal blijven.”

Meer informatie: https://buutegeweun.wixsite.com/home.

Afbeelding
Afbeelding