Afbeelding
Foto: JAAP PEEMAN

‘Glad, fris en heerlijk ruikend, wat wil je nog meer’

Het is een doorstart op een nieuwe locatie. Zes jaar geleden begon Jolanda Witvliet de strijkservice in haar toenmalige woonplaats Pijnacker. “Ik werk daar in de zorg en kan mijn werktijden indelen naar eigen behoefte. Ik merkte dat ik veel tijd over had. Vanuit het niets ben ik begonnen, het kwam zomaar in me op. Strijken vond ik altijd al leuk om te doen.”

Ze verzon een naam – Jowi, een samentrekking van haar voor- en achternaam – en ontwikkelde een flyer. Later kwam er ook nog een website bij. De flyers hing ze op in supermarkten en deed ze in de bus bij ‘yuppenflats’ en woningen met tweeverdieners als potentiële klanten.

Dat leverde Jolanda veel klanten op. “Echt veel, vooral hoger opgeleiden en snelle kantoormensen, maar ook bedrijven. Ik heb zelfs een keer een klantenstop moeten doorvoeren. Met mijn werk in de zorg erbij trok ik het niet meer.” Anderhalf jaar geleden verhuisde ze terug naar Goeree-Overflakkee en bouwde ze de strijkservice in Pijnacker af. In en rond Middelharnis probeert ze die weer op te bouwen, maar dat is in coronatijden nog niet zo eenvoudig.

Rustgevend

De grote stapels strijkgoed van toen laten nog op zich wachten. Toch zijn de eerste klanten binnen en is Jolanda dus regelmatig achter haar strijkplank te vinden. “Ik vind het heerlijk. Strijken geeft rust. Het is simpel, je hoeft niet na te denken en er zijn geen mensen om je heen die vragen stellen of wat van je willen. Heel rustgevend.”

De strijk uitbesteden aan een strijkservice als Jowi is gemakkelijk en levert bijvoorbeeld tweeverdieners met een druk gezin veel tijdwinst op, zegt Jolanda. “Ik haal het goed op en breng het netjes gestreken weer terug. Wat wil je nog meer.”

Ze is een ervaren strijkster. In een uur tijd maakt ze zeven of acht overhemden helemaal kreukvrij. “Glad, fris en heerlijk ruikend’, zegt Jolanda, die bekent volop te kunnen genieten van de aanblik van een rij prachtig gestreken overhemden aan hangertjes.

Dat resultaat bereikt ze door een goed strijkijzer te gebruiken: een hogedrukstomer die zichzelf automatisch instelt op de textielsoort. “Dat werkt gladder en sneller. Van linnen naar zijde, van katoen naar wol – het gaat allemaal vanzelf, ik hoef nergens op te letten.”

Aan een hangertje

De wijze van aanleveren heeft wel invloed op het werk in Jolanda’s strijkkamer. “Het liefst heb ik de kleding aan een hangertje. Dat is gemakkelijk. Maar je krijgt ook wel eens een vuilniszak volgepropt met verkreukte overhemden. Dan moet ik meer moeite doen om alles glad te krijgen. Bij 100 procent katoen heb je dat ook, dat geeft veel kreukels.”

Maar Jolanda gaat net zolang door tot er geen kreukje meer te bekennen is. “Het moet gewoon netjes zijn. Een net gestreken overhemd, daar kun je mee voor de dag komen. Mijn beddengoed strijk ik trouwens ook altijd. Als je dat niet doet, is het niet mooi, ook al weet ik natuurlijk wel dat het na een nachtje slapen niet glad meer is...”

Meer informatie: Jowi-strijkservice.jouwweb.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding