Afbeelding
Foto:

Hoe de natuur terugkwam in het waterwingebied

De rijkdom aan planten en dieren is vanouds ongeëvenaard in het lage, glooiende duingebied van Goeree. Dit omdat vochtige laagtes zich afwisselen met droge duinkopjes. Nadat de Middel- en Oostduinen waterwingebied werden, in 1934, veranderde er veel. Door wateronttrekking, het wegvallen van de beweiding en instorting van de konijnenstand gingen de duinflora en -fauna sterk achteruit, met de jaren 90 als dieptepunt.

Terreinbeheerder Marten Annema gaf zichzelf de lastige taak om het waterleidingbedrijf meer oog te laten krijgen voor de natuur. Voorzichtig, met kleine stapjes, lukte dat. De omstandigheden waren gunstig genoeg om in de jaren 90 een plan te maken voor de herinrichting van de Middel- en Oostduinen. Een plan dat vanaf 2000 is uitgerold en niet alleen tot doel had de natuur te herstellen, maar ook een nieuwe vorm van waterwinning te introduceren: Open Infiltratie Nieuwe Stijl. In de nieuwe wijze van natuurbeheer is een hoofdrol weggelegd voor maaien, beweiden en het regelen van de waterstanden.

Orchideeënopmars

Dit alles heeft geleid tot een flinke verbetering. Zo is er een indrukwekkende orchideeënopmars aan de gang: van één exemplaar in 1990 tot vele duizenden nu. En de terugkeer van bijvoorbeeld teer guichelheil, hondskruid, moeraswespenorchis, ongelijkbladig fonteinkruid en rond wintergroen. “Wij beweiden bewust niet in het voorjaar om meer bloei en zaad te creëren. Dat is goed voor de insecten en de broedvogels”, zegt Annema.

Hij heeft alle opgedane kennis gebundeld in ‘Het vroon ontrafeld’. De tekst, waaraan ook de wetenschappers Camiel Aggenbach en André Jansen meeschreven, is grotendeels van zijn hand. Dat geldt ook voor de vele foto’s en kaartjes in het rijk geïllustreerde werk.

Het boek kost 29,95 euro en is verkrijgbaar bij alle boekwinkels op Goeree-Overflakkee, De Klepperstee in Ouddorp en bij Uitgeverij Natuurmedia, Goedereede.

Eilandbewoners die het boek online bestellen via www.natuurmedia.nl ontvangen in juli en augustus gratis een repro van de oudste goede kaart van de duinen van Goeree, uit 1828, afkomstig uit het Nationaal Archief, in A2-formaat. Zo lang de voorraad strekt. De kaart is ook apart te koop, voor 7,50 euro, zowel online als in de boekhandel.

Hondskruid.
Afbeelding