Afbeelding
Foto:

Flakkeese duikgroep mag het water weer in

“We duiken dan misschien in Zeeland, maar het team is zo Flakkees als kruukplaetjes”, zegt Rene Hanenberg. Het team duikt in Den Osse, net voorbij de Brouwersdam, en vanaf de duikplek is er een prachtig uitzicht op Goeree-Overflakkee. Zo voelt het toch nog een beetje alsof ze duiken vanaf het eiland.

Zeeland versus Goeree-Overflakkee

Maar het duiken vanaf Zeeland heeft een goede reden. “Helaas is duiken vanaf het eiland niet mogelijk. Op Goeree-Overflakkee is de kustlijn gemaakt voor de natuur. Het is wat ondieper, met veel zand en er zijn geen goede plekken om het water in en uit te kunnen. Dat is hier in Zeeland wel anders”, legt Rene uit. “Je hebt op verschillende plekken goede faciliteiten en vlak bij de kant is het water ook al snel minstens 2 meter diep. Er is hier ook veel meer leven in het water. Al hadden we natuurlijk liever gedoken vanaf ons mooie eilandje.”

In de winter duiken ze wel op Goeree-Overflakkee. Van oktober tot en met april duikt het team in zwembad de Gooye in Dirksland. “Dan wordt het buiten te koud en te donker. Dat is niet haalbaar, dus dit is een fijn alternatief.”

Vakantieliefde

Voor Rene is het duiken begonnen als vakantieliefde. “We waren op vakantie in de Dominicaanse Republiek”, vertelt hij. “Ik vond het duiken daar fantastisch en heb bij thuiskomst samen met mijn schoonvader mijn duikbrevet gehaald. De instructeur was meteen al erg enthousiast en vroeg of ik geen instructeur kon worden. Dat leek me wel wat, maar ik was pas beginner.”

Zo gezegd zo gedaan. “Het was heel hard werken, ik sliep, at, werkte en dook. Ik had echt helemaal geen tijd voor andere dingen. Maar in een goed jaar had ik alle brevetten binnen die ik nodig had.”

Heerlijk

“We hebben allemaal best wel een drukke baan, dus dit is pure ontspanning”, zegt Rene. “De rust onderwater is heerlijk. Je hoort alleen de belletjes, meer niet. Dus je komt echt tot rust tijdens het duiken. En daarnaast hebben we ook een heel gezellig team, wat heel fijn is. Dat zorgt wel voor een hele goede sfeer. Je moet natuurlijk wel alert blijven, maar het is echt genieten. En na afloop is het ook fijn om alles weer uit te trekken.”

Vondst

Als je dan toch het diepe water in gaat, dan kan het wel eens zo zijn dat je rare dingen vindt. “Ik heb wel eens geholpen tijdens een evenement in de haven van Middelharnis. Daar blijf je hangen achter fietsen en blikjes, maar hier is eigenlijk niets. Heel af en toe een verdwaald blikje bier, maar vooral veel planten, vissen, krabbetjes en soms zelfs zeehonden. Dat is wel echt heel gaaf om mee te maken”, aldus Rene.

Afbeelding
Afbeelding