Afbeelding
Foto: © Sam Fish

Waarom groot als het ook gezellig klein kan?

Jolanda Szrama en Janny Akkerman komen al zeker dertig jaar op het strand in Middelharnis. “Ik ben 38 jaar geleden op het eiland komen wonen. Ik had geen auto en werkte onregelmatig”, vertelt Jolanda. “Zo ben ik hier terecht gekomen. Het was dichtbij en makkelijk bereikbaar. We zijn nooit meer weggegaan.”

“Wij gingen vroeger altijd naar de Grevelingen”, vertelt Janny. “Maar ja, dan krijg je kinderen en die raken bevriend met kinderen in de buurt en uit de klas. Die willen natuurlijk samen naar het strand. Dan is dit makkelijker. Een bijkomend voordeel is wel dat je voor het Havenhoofd niet in de file staat. Ideaal!”

Alleen vorig jaar gingen de dames naar de Grevelingen. “Het was hier toen afgesloten vanwege de blauwalg. Dan moet je wel.”

Fijne plek

Behalve dat het strand lekker dichtbij en makkelijk te bereiken is, vinden de dames het er ook erg fijn. “Je kunt hier alles goed zien”, zegt Jolanda. “Ik neem bijvoorbeeld wel eens mijn kleindochter mee. Die kan hier gewoon lekker vrij spelen, want je ziet alles. Daarnaast is hier ook veel sociale controle, iedereen houdt alles wel een beetje in de gaten.”

Janny is het met haar eens. “Maar je kunt hier ook makkelijk alleen naartoe komen. Er zit altijd wel een bekende op het strand, dus je hoeft niet alleen te zijn. Tenzij je dat wilt, natuurlijk!”

Strand in coronatijden

Janny en Jolanda houden onderling netjes de anderhalve meter afstand. Dat is overigens op het hele strand wel zichtbaar. Er zitten wel groepjes jongeren, maar tussen de groepen zit dan wel weer afstand. Echt veel rustiger is het overigens niet door het virus.

“We hebben prachtig weer gehad de afgelopen tijd, dus ik heb hier zeker wel gezeten”, zegt Jolanda. “Het was bijvoorbeeld met Hemelvaartsdag wel erg druk, maar je merkt dat iedereen zijn best doet om die afstand te bewaren.”

Populairder

Volgens Janny is het de laatste jaren wel drukker op het kleine strand. “Zeker vergeleken met vroeger, maar volgens mij is het ook groter dan vroeger”, zegt ze. “Maar zo’n klein strand is gewoon fijn. Je hebt hier alles wat je nodig hebt. Er is een toilet, eten, drinken, je kunt in de zon, in de schaduw, op het gras, op het strand. Wat je maar wilt. Voor een fijn dagje strand hoef je echt niet naar het grote strand in Ouddorp.”

“Er gebeurt hier ook eigenlijk niks”, vult Jolanda aan. “Er was vorig jaar een vechtpartij, maar dat blijft je bij omdat er verder nooit iets gebeurt. Het is hier dus veilig, rustig en gezellig. Wat wil een mens nog meer?”

Genieten

Door de grote hoeveelheid stenen in het water zwemmen Jolanda en Janny niet. Maar je hoeft niet te zwemmen om te genieten. “We kijken vaak naar de bootjes die vlak bij de ballenlijn stil komen liggen. Het is dan leuk om ze te zien tobben om naar het strand te komen”, zegt Jolanda lachend.

“Maar kijk ook eens om je heen. Het is hier prachtig met alle bomen rondom. Zowel hier als aan de overkant”, aldus Janny.

Afbeelding