Afbeelding
Foto:

Water, lekker gezond

In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken, stelt het Voedingscentrum. “Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste ter wereld.” Op Goeree-Overflakkee is het drinkwater uit de kraan prima, al is het aan de ‘harde’ kant. Dat komt door de infiltratie van het water in de duinen, die van nature rijk zijn aan kalk. Het water is afkomstig uit het Haringvliet.

Bronwater is water dat vanuit een bron zo in de fles belandt. Zonder behandeling, zonder zuivering. Het komt voor dat rond de bron hetzelfde water uit de kraan komt. Mineraalwater is anders. Daarin zitten meer minerale zouten dan in kraanwater.

‘Prikwater’

Bron- en mineraalwater zijn allebei verkrijgbaar met koolzuur. Dit ‘prikwater’ smaakt wat zuurder dan water zonder koolzuur. In de supermarkt is ook water te koop met een smaakje, bijvoorbeeld met citroen, perzik of munt.

Waarom kun je volgens het Voedingscentrum het beste water uit de kraan drinken? Met calorieën heeft dat advies niets te maken. Die zitten niet in kraanwater, maar ook niet in bron- en mineraalwater. Calorieën zitten zelfs niet in water met een smaakje, tenminste: als er alleen smaakaroma is toegevoegd. Zitten er zuren, zoals citroenzuur, in het water, dan is het minder goed voor het gebit. Koolzuur maakt niet uit.

1 euro per jaar

De belangrijkste reden om kraanwater te drinken heeft met de portemonnee te maken. “Je kunt jezelf een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit”, aldus het Voedingscentrum.

“Daarnaast blijkt kraanwater honderden malen beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. Koop je toch voorverpakt water, spaar dan het milieu door een statiegeldfles te kopen in plaats van een wegwerpfles. Of hergebruik het flesje door het opnieuw te vullen met kraanwater.”