Watertoren Zuidzijde.
Watertoren Zuidzijde. Foto: Gert Klok

Bakens in het landschap

De watertoren van Zuidzijde is de oudste van de twee. De toren is gebouw in 1934, toen Goeree-Overflakkee een waterleidingnet kreeg. Het gevaarte, dat oorspronkelijk een koperen koepeldak had, is 44 meter hoog en telt twee waterreservoirs, beide met een inhoud van bijna 200 kubieke meter. Al dat water was nodig om voldoende druk op het leidingnet te houden. Zonder druk zou er niets uit de kraan komen. Daarnaast dienden de reservoirs als opslag voor een reservevoorraad drinkwater.

Al in 1939 was uitbreiding van de waterwinning nodig. Én een extra watertoren. Die kwam bij Dirksland, op grondgebied van de gemeente Sommelsdijk. In 1941 was de toren klaar. Het reservoir kan 575 kubieke meter water bevatten. Met ongeveer 63 meter was dit jarenlang de hoogste watertoren van Nederland. In de jaren zestig streefde de toren van Emmeloord het Flakkeese bouwwerk met twee meter voorbij.

Nu de watertorens geen functie meer hebben voor het waterleidingnet, hebben ze een andere bestemming gekregen. De watertoren van Zuidzijde is een woonhuis. Terwijl de toren bij Dirksland enige jaren een restaurant huisvestte en bij tijd en wijle een ideale locatie is voor durfallen die graag abseilen.

De Stichting Watertoren Dirksland wil de watertoren een sociale en culturele bestemming geven. Mét horeca in een nieuw te plaatsen gebouw rond de toren.

Watertoren Dirksland.
Afbeelding