De dierenweide in Nieuwe-Tonge.
De dierenweide in Nieuwe-Tonge. Foto:

De dierenweide, een plek met aantrekkingskracht

Vijf jaar later is het kinderboerdijtje nog altijd een voorziening met veel aantrekkingskracht. Van Moort beheert de boel samen met zijn dochter Petra Koppelaar. “Buurman Van den Doel kwam al snel na de start te overlijden. Toen stond ik er alleen voor”, zegt Wennie van Moort. “Dat heb ik een poosje gedaan, totdat mijn schoonzoon zei: dat moet je niet alleen doen, als je wat overkomt is het gebeurd met de dierenweide. Vanaf dat moment ben ik het beheer samen met mijn dochter gaan doen.”

De dierenweide was ooit een hertenkamp, een geschenk van de gemeente Alblasserdam na de Watersnoodramp van 1953. Dat was overigens op een andere plek te vinden, die wel heel dicht bij de huidige dierenweide ligt.

De gemeente stelt de grond en de opstallen beschikbaar en zorgt ook voor gratis stroom en water én twee vuilniscontainers. “Toen we begonnen hebben we eerst de oude dieren weggedaan – er liepen drie kreupele schapen – en nieuwe dieren aangeschaft.”

De dierenweide is nu gevuld met een rijke levende have. Er zijn geiten, dwerggeiten, een minischaap dat luistert naar de naam Peter, kippen, duiven, een kalkoen en sinds een jaar of drie walibi’s. Dat trekt mensen. Jong en oud, gezinnetjes met kinderen, dorpelingen en bezoekers weten deze bijzondere plek te vinden, gewoon om even op een bankje te zitten en naar de dieren te kijken. “In de zomer komen ze zelfs picknicken.”

Wennie en Petra steken er veel tijd in. Gelukkig hebben ze hulp van de 12-jarige Ronald van Dalen, die vrijwel elke dag op de dierenweide is te vinden. Bovendien: “Dit is geen werk, maar een hobby. Het is een plezier om te zien hoe iedereen ervan geniet. Maar je moet wel zeven dagen per week, twee keer per dag voederen. En soms moet je jonge geitjes bijvoeren met de fles. Met de fles hebben we trouwens ook Peter het schaap grootgebracht.”

De dierenweide is open als “wij er zijn”, zeggen Wennie en Petra. Dat is in ieder geval rond een uur of vier ’s middags – voedertijd – en in veel gevallen ook op zomeravonden. Iedereen kan gratis komen kijken. Hoe dekken de beheerders dan de kosten? “We krijgen een bijdrage van de dorpsraad en hebben een paar goede sponsors.”


Open dag

Op 6 juni houdt de dierenweide een feestelijke open dag. Vanwege het vijfjarig bestaan is er iets extra’s te doen voor de kinderen. Verder is er gratis wat te drinken én beschuit met muisjes omdat er dan jonge geitjes zijn.

Wie iets wil bijdragen aan de dierenweide kan een gift doen via NL09RBRB0916918076 t.n.v. W. van Moort.

Afbeelding
Afbeelding