Afbeelding
Foto: Iris

Niet op je paard, maar mét je paard

Natuurlijk Met Je Paard, afgekort NMJP, is sinds 2015 te vinden aan de Westdijk, een eindje buiten het dorp Dirksland. Mariëlle Desiré Huizer en Elke Langerak-Broersen, die NMJP runnen, zijn een weg in geslagen die anders is dan traditionele maneges volgen.

“Wij gaan zo natuurlijk mogelijk om met de paarden”, vertellen Mariëlle en Elke. “We sluiten zo veel mogelijk aan bij de behoeften van de dieren zelf. Ze zijn dus niet opgesloten, maar kunnen naar buiten met hun vriendjes. Ook is er altijd voer. Bewegen, met elkaar en goed eten – daar gaat het om bij Natuurlijk Met Je Paard.”

Zowel Mariëlle als Elke heeft het vroeger wel anders meegemaakt: paarden op stal in aparte hokjes, die af en toe naar buiten gaan en een paar keer per dag eten krijgen. Bij NMJP voelen ze zich als een vis in het water. Elke: “Wij doen het zo omdat we ‘geitenwollensokken’ zijn.”

Zonder bit

Mariëlle propageert ook het rijden zonder bit. “Ik ben niet tegen een bit, maar in negen van de tien gevallen is het helemaal niet nodig. IJzers trouwens ook niet.” Jaren geleden timmerde ze al aan de weg door Nederlands kampioen bitloos rijden te worden met haar ‘boerenpony’ Fahya. Door de drukte bij NMJP komt het er steeds minder van om die titel te prolongeren, maar af en toe doet Mariëlle nog wel eens mee aan een wedstrijd.

NMJP omvat van alles. Het is bijvoorbeeld een stal voor pensionpaarden. De paarden en pony’s komen uit de omgeving, maar ook wel van verder weg. Bijvoorbeeld uit de Hoeksche Waard, Schouwen-Duiveland en zelfs Walcheren. Eigenaren kiezen immers bewust voor zo’n ‘manege’, en die is meestal niet dicht in de buurt te vinden.

Lesgeven is ook een onderdeel van NMJP. En daar komt de natuurlijke omgang met paarden ook duidelijk naar voren. “Er zijn maneges waar paarden drie, vier uur achter elkaar lessen. Hier gebeurt dat niet. Ze lopen een uur en gaan dan rusten, eten en drinken. Zelf ga je toch ook niet drie of vier uur achter elkaar sporten?” Overigens krijgen de kinderen, ‘snorren’ en ‘diva’s’ die lessen volgen, ook uitleg over wat paarden denken en hoe je ze kan helpen als ze in paniek zijn.

Paarden africhten of van hun trauma afhelpen, doet NMJP ook. Verder is Ingrid van Veen er actief met het therapeutische Helpend Hoefje. Zij richt zich op de begeleiding van kinderen die zijn vastgelopen in hun ontwikkeling en zet hierbij de dieren van NMJP in om ze weer op weg te helpen.

Er zijn twee ‘bakken’ aan de Westdijk, een locatie die eigenlijk alweer te klein is.

Afbeelding
Afbeelding