Afbeelding
Foto: © 2020 Jaap Peeman

Je ziet de jurk stap voor stap ontstaan

Rosalinda (27) begon anderhalf jaar geleden met Rosalinda’s Wedding Design. Ze heeft haar atelier onder hetzelfde dak als de kapsalon van haar zus, aan het Soldatenplein in Middelharnis. Daar geeft ze naailes, maar het zwaartepunt komt meer en meer te liggen op het ontwerpen, maken en vermaken van trouwjurken – en ook wel andere jurken – plus lingerie op maat.

Als jong meisje wilde Rosalinda hondentrimster worden. Toch was ze ook toen al bezig met het tekenen van jurkjes. Prinsessenjurkjes bijvoorbeeld. Jurkjes voor de Barbie maakte ze zelf. “Maar ik wist niet dat het een beroep was.”

Nu weet ze wel beter. Na de opleiding mode en maatkleding mag Rosalinda zich couturier noemen. De passie was al aangewakkerd tijdens stages in bruidswinkels én het ontwerpen van een collectie herenkleding voor V&D Zuidplein. “Samen met een Turkse ontwerper, die er speciaal voor naar Nederland kwam. Ik vond het een heel interessante en leerzame opdracht.” Tijdens de stages kwam ze erachter dat ze niet haar hele leven in een bruidswinkel wilde werken, maar veel meer zag in het ontwerpen van jurken.

Niet standaard

“Kleding op maat maken, helemaal naar jouw idee en smaak, op jouw maat”, omschrijft ze haar werk. “Niet standaard, geen confectie, maar iets unieks en persoonlijks. Je kunt beter gelijk iets goeds maken dan iets vermaken, zoals bij vrijwel elke confectiejurk nodig is. Het is echt tien keer mooier.”

Rosalinda legt uit dat het ontwerpproces een wisselwerking is tussen haar en de klant. Een wisselwerking van adviseren, het bepalen van de stof – heel belangrijk – en het kiezen uit verschillende basisonderdelen zoals manchetten, kanten tops en losse rokken, naast versieringen en aparte details. “Je kunt alle kanten op.”

Voordat Rosalinda de jurk gaat maken, presenteert ze eerst een proefmodel van gebleekte katoen. “Om te kijken of de maat goed is en of de jurk goed staat. Het is beter om dat eerst te doen en daarna met de dure stof, zoals zijde, aan de slag te gaan. Je ziet de jurk stap voor stap ontstaan. Dat is een beleving.”

Ze zegt dat ze een perfectionist is. “Een jurk gaat pas de deur uit als ik helemaal tevreden ben. Het moet gewoon perfect zijn. Het is veel werk, afhankelijk van wat de klant wil. Moeten er glitters op de jurk, dan ben ik wel even bezig om die er allemaal met de hand op te borduren…”

Tien keer beter

Een trouwjapon op maat maken, waar veel arbeidsuren mee gemoeid zijn, is dat niet erg duur? “Dat is inderdaad een angst, maar niet altijd terecht. Ik wil het laten ontwerpen en maken van een jurk betaalbaar maken. In de prijsklasse waarin je een confectiejurk koopt. Het verschil is dat je er op je trouwdag, de belangrijkste dag, veel unieker bij loopt en dat je er tien keer beter uitziet. Samen kunnen we jouw droomjurk ontwerpen.”

Vermaken van jurken of andere kledingstukken doet Rosalinda ook. Als voorbeeld noemt ze een jurk waarvan ze de sleep inkortte en het kant verplaatste én er baleinen aan toevoegde. “Het was bijna een eigen ontwerp. Ik moest er trouwens wel mijn hoofd goed bij houden, want de stof was heel fragiel. De trouwjurk van je moeder laten vermaken voor jezelf, is ook mooi. Daar zit iets dierbaars aan. Of je laat van je trouwjurk een galajurk maken. Het is allemaal mogelijk. Van een stuk stof iets moois maken, daar gaat het allemaal om. Soms ben ik zelf nog verbaasd hoe mooi een trouwjurk een vrouw kan staan.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding