Kimberley Vroegindeweij
Kimberley Vroegindeweij

Een baardagaam is geen knuffelhuisdier

“We hebben ook drie katten en een hond, maar die zijn meer van het hele gezin. De baardagaam is echt van mij”, vertelt Kimberley. “De liefde ervoor begon op school. Ik zat op de RGO Groen en in het dierenlokaal hebben ze reptielen. Ik vond het bijzondere dieren en besloot dat ik er zelf ook een wilde hebben.”

Ze haalde Chico in huis toen hij drie maanden oud was. Inmiddels is hij al bijna vier. “Voor Chico had ik er ook al een gehad, maar die was superklein en werd ziek. Die heette Buddy en is maar een paar maanden oud geworden.”
Ze besloot niet op te geven en adopteerde een nieuwe baardagaam. Deze was al wat ouder en groter en dus had ze er het volste vertrouwen in dat het goed zou komen.

Familie

Het is goed voor te stellen dat niet iedereen het ziet zitten om zo'n apart beestje in huis te halen. “Zolang ik er goed voor zorg vinden mijn ouders het prima”, geeft ze aan. “Mijn moeder blijft het liefst uit zijn buurt, maar vindt het niet eng om hem aan te raken. Mijn vader moet er niets van hebben en bij mij zusje is het wisselend. Maar ze hebben er geen last van, zijn terrarium staat op mijn kamer. Ik neem hem maar heel af en toe mee naar beneden.”

Verzorging

Kimberley weet heel goed hoe ze voor Chico moet zorgen. “Ik volg in Dordrecht de opleiding tot paraveterinair”, vertelt ze. “Daar ben ik vooral bezig met reptielen. Je moet weten wat je moet doen, maar echt moeilijk is het niet.”

Zo krijgt Chico één keer per dag eten. Dat zijn vooral krekels en daarbij een schaaltje groente en fruit. En als snack krijgt hij nog meelwormen of moriowormen. “Heel af en toe krijgt hij ook een ei of een muisje, maar dat zijn echt uitzonderingen”, laat ze weten. “En het hok maak ik elke dag netjes schoon.”

Knuffeldier

Een baardagaam, of welk reptiel dan ook, moet je niet nemen als je van knuffeldieren houdt. “Je kunt ze vasthouden en daar houdt het op. Het zijn solitaire dieren die niet veel aandacht nodig hebben”, zegt ze tot slot. “Het zijn echt geen knuffeldieren, dus als je dat wilt dan moet je echt voor een hond of kat gaan.”

Afbeelding