Afbeelding
Foto:

‘In de Beroepscampus ontmoet je scholieren en ondernemers’

Ketenzorgorganisatie CuraMare is straks prominent aanwezig in de Beroepscampus. Koos Moerland, voorzitter van de raad van bestuur, is er heel enthousiast over. “Echt een mooi plan. En het wordt ook een mooi gebouw. Als CuraMare gaan we daar graag samenwerken met de scholen en de bedrijven die zich in de Beroepscampus vestigen. We doen het met en voor elkaar. Dit biedt goede kansen.”

CuraMare is een jaar of vier geleden aangehaakt bij de voorbereidingen voor de Beroepscampus. “Wij werken samen met een aantal scholen voor de opleiding van verzorgenden en verpleegkundigen”, zegt Moerland. “Dat doen we al met de Prins Maurits, Albeda en andere scholen. Ik denk dat we met meer scholen kunnen samenwerken, ook met bijvoorbeeld de ‘groene school’ en de RGO. We hechten aan goede samenwerking met het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en ook het hbo.”

De reden voor deze houding richting het onderwijs, is duidelijk. “Het doel is om voldoende mensen te interesseren voor onze branche en natuurlijk onze organisatie. We hebben de komende jaren verzorgenden en verpleegkundigen, maar ook andere collega’s nodig. Het is belangrijk dat CuraMare goed zichtbaar is op de arbeidsmarkt en dat jonge mensen die een beroep gaan kiezen, ons kennen.”

Volgens Koos Moerland valt het niet mee om voldoende personeel aan te trekken. Hij spreekt zelfs over ‘een grote zorg’. “We moeten er hard ons best voor doen om het gat te vullen tussen wat er op de arbeidsmarkt beschikbaar is en wat CuraMare nodig heeft. Het onderwijs kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Naast het anders organiseren van de zorg, met minder personeel en meer techniek en innovatie. Aan de andere kant: de zorg is en blijft grotendeels mensenwerk. Dat maakt het een prachtig vak.”

Veel verbinding

De Beroepscampus brengt CuraMare niet alleen in contact met scholieren, maar ook met bedrijven. Moerland: “De Beroepscampus is een ontmoetingsplek waar je elkaar tegenkomt en samen dingen kunt doen, ook dingen die ten goede komen aan de zorg. Bijvoorbeeld in de skills labs en via studieopdrachten. Het kan een dynamisch en bruisend geheel worden waar veel verbinding tot stand komt, zeker ook op de ‘beursvloer’. Wij zijn in ieder geval een enthousiaste deelnemer.”

CuraMare, dat drie aaneengesloten ruimtes gaat huren in de Beroepscampus, zoekt nog meer verbinding. “We onderzoeken of we ook andere zorgaanbieders kunnen laten aanhaken. Denk aan Zuidwester en Sjaloom Zorg, maar er zijn er nog meer. De faciliteiten zijn er, dus waarom zou je er niet samen gebruik van maken en breder samenwerken?”

Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: CuraMare

Koos  Moerland.