Marlies Mulder.
Marlies Mulder. Foto: Hannah Anthonysz

Beroepscampus verbindt ondernemers, onderwijs en overheid

‘Het is echt een enorm mooie samenwerking’

Zoals dat op Goeree-Overflakkee gaat, dient er soms eerst flink wat water door het Haringvliet te stromen. En dan staat er ook iets: een heuse Beroepscampus. Een uitzonderlijk, nieuw initiatief in Nederland waarmee Goeree-Overflakkee de verbinding tussen de drie o’s – ondernemers, onderwijs en overheid – op unieke wijze uit.

Aan de Langeweg verrijst op de grond waar voorheen een aannemingsbedrijf was gevestigd, een gebouw dat meteen in het oog springt. Het ontwerp van RoosRos Architecten met zijn mooie vierkante steentjes doet warm aan.

De ruimte van het nieuwe schoolgebouw, dat eind dit jaar in gebruik wordt genomen, sluit naadloos aan op de ruimte ernaast, die in 2022 wordt opgeleverd. In dat deel ernaast, een integraal onderdeel van het gedeelte dat straks wordt geopend, kunnen ondernemers zich vestigen. Die ruimtes zijn dermate efficiënt ingedeeld dat ondernemers en de betrokken scholen – RGO, CSG Prins Maurits, Albeda, Lentiz, Groen College – over en weer interactief van elkaars kennis gebruik kunnen maken.

Wachtlijst

De onderlinge betrokkenheid bij het project is enorm groot. “Er is zelfs een wachtlijst van geïnteresseerde ondernemers. Niet iedereen kan straks een ruimte huren”, vertelt Marlies Mulder, vanaf het begin vanuit SmartWater betrokken bij het project. “Zij zitten hiermee dicht op nieuwe medewerkers en die zijn tegenwoordig een uitdaging om te krijgen.”

De wederkerigheid is volgens Marlies optimaal: “als ondernemer kun je bijvoorbeeld gastlessen geven. Daarmee krijg je de flow mee, wat hip is onder de jeugd. Docenten horen over de nieuwe ontwikkelingen in de markt en omgekeerd horen ondernemers wat er allemaal in het onderwijsveld speelt.”

Naast het schoolgebouw komt een ruimte voor activiteiten zoals beurzen, evenementen, seizoenshows of product- dan wel klantpresentaties. “In overleg met de studenten en leerkrachten kunnen leerlingen meubels maken of bloemen schikken, bijvoorbeeld. Daar leven heel veel ideeën voor.”

Skills labs

De verbinding van vmbo- en mbo-onderwijs middels een doorgaande leerweg in één schoolgebouw is nieuw in Nederland. Naast dertig theorielokalen zijn in het gebouw zes grote praktijklokalen opgenomen. Er komen ook Skills labs. Zo haakt het Van Weel Bethesda nadrukkelijk aan.

“Hiermee kunnen we onze kinderen op Goeree-Overflakkee houden door hen een baan te bieden. Toen het programma SmartWater werd ontwikkeld, was dat ook echt een wens vanuit het onderwijs en de ondernemers. De schotten tussen leerlijnen en allerlei identiteiten zijn hiermee weggehaald. Het is echt een enorm mooie samenwerking.”

Daar ging uiteraard het nodige aan vooraf. “Je moet er allereerst onderling met elkaar uitkomen. Daar gaat wel eens wat mis, maar meestal gaat het erg goed. En dat werkt niet vanuit een rijksoverheid die zegt: leuk, ga dat en dat maar doen daar op dat eilandje. Zo werkt het niet. Het onderlinge begrip onder de ondernemers op Goeree-Overflakkee is gelukkig groot. Er zijn echt goede ondernemers op ons eiland. Ze zijn super innovatief, ze leveren wat ze zeggen dat ze doen, investeren waar nodig en dóen het gewoon.”

Roulatiesysteem?

Op dit moment wordt een stichting opgericht die straks verantwoordelijk is voor de exploitatie van de Beroepscampus. Namens de ondernemers neemt Irene Drenth hierin plaats. “We gaan met elkaar geen teleurstelling krijgen, ik zie hoe de ondernemers zich inzetten. Iedereen denkt mee, kleine en grote ondernemers, de industrie, de detailhandel. Wat dat betreft kunnen we natuurlijk bij lange na niet iedereen huisvesten. Misschien zouden we op termijn zelfs een roulatiesysteem van een bepaalde periode kunnen overwegen. Dat zal moeten uitwijzen hoe we dat gaan vormgeven. De verbinding hebben we in elk geval al met elkaar gevonden. En dat mag gerust uniek genoemd worden.”


Ingeburgerde naam

De naam beroepscampus ontstond ooit als ‘werknaam’, maar raakte al snel ingeburgerd op Goeree-Overflakkee. De verschillende partijen hebben met elkaar nagedacht over een passende naamgeving, maar konden concluderen dat Beroepscampus de beste optie bleef.

De ondertitel ‘Vakmensen in opleiding’ is toegevoegd, zodat gelijk duidelijk is waar de Beroepscampus voor staat. Het woord campus is passend, omdat het concept verder gaat dan onderwijs. De Beroepscampus is dé plek waar bestaande scholen samenwerken met bedrijven, overheden, instellingen en maatschappelijke organisaties. Waar ruimte is voor nieuwe initiatieven op onderwijsgebied.

De Beroepscampus heeft als grote meerwaarde dat de keuzemogelijkheden voor alle vmbo-leerlingen worden uitgebreid. Er zijn maar liefst acht beroepsprofielen.

Afbeelding