Cornelius op de Tech.
Cornelius op de Tech. Foto:

Robbie en Cornelius kunnen nog alle kanten op

Leerlingen van verschillende scholen die les krijgen in acht verschillende beroepsprofielen. Toch is vanaf 1 januari alles ‘1’ op de Beroepscampus. In één gebouw met één kantine en één aula gaan de RGO en PM vanaf 2021 samen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Op een manier die de leerlingen meer dan ooit een brede basis biedt. GO! portretteert twee toekomstige campusgangers.

Robbie Mijnders (15) uit Sommelsdijk wilde vorig jaar, toen hij in zijn tweede leerjaar moest kiezen, eigenlijk voor het beroepsprofiel Bouwen, Wonen & Interieur gaan. “Maar ik heb het idee dat ik in Dienstverlening & Producten nog veel meer kanten op kan. Je kan echt alles doen wat je wilt: je bent veel met de computer bezig, je maakt films en kan je eigen bedrijf starten.”

Met dat laatste is de derdejaars alvast begonnen. Robbie is directeur van RM Darts. Niet echt, maar op school. “Nee, een KvK-nummer heeft hij nog niet”, geeft zijn docente Caroline Rijpkema aan. De lessen D&P nemen per week ongeveer de helft van de dertigurige schoolweek in, in de overige uren worden de reguliere algemeen vormende vakken als Engels en wiskunde gegeven. Maar Robbie’s hart ligt in de D&P-uren. “Voor de green screen maken we vlogs en ik kan er ook werken aan de website voor mijn bedrijf.”

Dat vloggen zat er bij Robbie al vroeg in, trouwens: twee jaar geleden mocht hij aanwezig zijn bij de eerste paal van de nieuwbouw. “Een groot spektakel met confettikanonnen, waar ik toen al een filmpje van heb gemaakt.” En hij figureerde zelfs al eens in Studio Sport.

De op 30 november 15 jaar geworden Cornelius Soeteman heeft voor het profiel Produceren, Installeren & Energie (PIE) gekozen. “Ik wil me graag specialiseren in metaalbouw,” zegt de inwoner van Goedereede. “Maar installatietechniek en elektra interesseren me ook heel erg. Maar ik weet dat alles nog helemaal kan veranderen.” Profiel ’PIE’ sorteert wel voor op een loopbaan in de techniek met 3D tekenen, 3D printen en lasersnijden als aandachtspunten. Toch, zegt Cornelius: “Het fijne van die profielen is dan ook dat je er nog alle kanten mee op kunt.”

Trailers

Naar de nieuwbouw waar ze vanaf januari terechtkomen, zijn beide scholieren zeer benieuwd. “Ik ben er nog niet geweest, maar van een filmpje wat ik al heb gezien, begrijp ik dat de aula er in ieder geval mooi uitziet,” zegt Robbie. “Ik ben er natuurlijk nog nooit geweest,” geeft ook Cornelius aan. “Maar we hebben al wel wat ‘trailers’ gezien met daarin wat artist impressions van hoe het allemaal gaat worden. Maar dat is natuurlijk anders dan wanneer je er echt bent. Aan de andere kant: in ‘De Tech’ zitten we in de Schoolstraat in Middelharnis nu al samen met de leerlingen van de verschillende scholen, dus dat zijn we al gewend.”

Tekst en fotografie: Edwin Wendt

Robbie Mijnders.
Afbeelding