Afbeelding
Foto:

Greenport Horti Campus

als inspiratiebron

Een bus vol ondernemers, onderwijsmensen en overheidsvertegenwoordigers vertrok dinsdag 26 maart 2019 vanuit Middelharnis naar Naaldwijk. Het leek op een schoolreisje, en dat was het in feite ook. Doel van de excursie was namelijk Greenport Horti Campus, waar, in de woorden van René Wissekerke (lid van de FOGO-stuurgroep Smart Water), “onderwijs enorm is samengevloeid met het bedrijfsleven”.

Het draaide die dag om inspiratie opdoen. “Ik ben ontzettend enthousiast om dit schoolreisje te maken”, zei wethouder Feller onderweg naar het Westland. “Het is een belangrijke stap in de samenvoeging van de drie o’s. Dat is noodzakelijk om te werken aan de economische vitaliteit van ons eiland en – heel belangrijk – het onderwijsaanbod te laten aansluiten op de arbeidsmarkt.”

De business-driven campus, in 2018 geopend door koningin Máxima, is tot stand gekomen door de samenwerking van drie partijen: de Demokwekerij, Greenport Food & Flower Xperience en Lentiz onderwijsgroep. Studenten, ondernemers en bezoekers van de beursachtige expositieruimte – 30.000 in het afgelopen jaar – komen door dezelfde ingang Greenport Horti Campus binnen.

“Door technische ontwikkelingen verandert de glastuinbouw”, vertelde directeur Atie de Gier van Lentiz onderwijsgroep en MBO Westland. “De initiatiefnemers voor de campus wilden een kennis- en innovatiecentrum voor de branche neerzetten om die ontwikkelingen te laten zien. Voor de meer dan honderd bedrijven is de Greenport Food & Flower Xperience handig, want nu hoeven ze niet langer duizend Chinezen op hun eigen bedrijf te ontvangen, maar kan dat hier. In de Horti Campus kun je de bedrijfstak pitchen.”

Tussen ondernemers en het onderwijs is in korte tijd nauwe samenwerking tot stand gekomen. Ondernemers komen met onderzoeksvragen naar de school. Andere resultaten van de nabijheid en samenwerking: de expositieruimte van een kweker die direct grenst aan het bloemenlokaal, gastdocenten (ook in de eigen stand op de ‘beursvloer’), excursies, ‘contextrijke’ opdrachten, stageplaatsen, (innovatieve) projecten en de ontwikkeling van een keuzedeel voor de opleiding. Het aantal studenten is gegroeid.

“Heel belangrijk voor een vruchtbare samenwerking is om aan de voorkant goede afspraken te maken over rollen en verantwoordelijkheden. Daar moet volkomen helderheid over zijn”, zei De Gier.

Eyeopener

“Het was een heel inspirerend bezoek”, zei wethouder Feller op de weg terug. “Mooi om te zien hoe verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven in de praktijk kan werken. Wij hebben op Goeree-Overflakkee wel een andere opzet met het vmbo en het mbo en de faciliterende rol die de lokale overheid speelt. We zullen echt een vertaalslag moeten maken naar onze eigen situatie.”

Tot slot René Wissekerke: “Greenport Horti Campus is een ongelofelijke eyeopener. Alles evolueert, dus moet het onderwijs ook evolueren. De schoolfoto van 1945 is echt verleden tijd… Op zo’n campus geef je de scholieren het gevoel dat ze op de universiteit zitten. Dat maakt ze leergieriger en ondernemend. Goed onderwijs dat naadloos aansluit bij wat bedrijven op Goeree-Overflakkee nodig hebben, daar gaat het om.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Greenport Horti Campus

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding