Arie Bosman.
Arie Bosman. Foto:

Opleiding tot autoschadehersteller op

Beroepscampus is uniek in Nederland

Automonteur kun je overal worden, ook bij de RGO (voorheen bij Edudelta, in de volksmond de Tech). Volstrekt uniek in Nederland is dat je straks op Goeree-Overflakkee ook terecht kan voor een vmbo-opleiding autoschadeherstel. In de Beroepscampus komt een ultramoderne all-in-one cabine.

Nauw betrokken bij het vormgeven van de opleiding en de plaatsing van de cabine is Arie Bosman van Bosman Schadeherstel. Het bedrijf met vestigingen in Middelharnis, Strijen en Bruinisse heeft al langere tijd een link met ‘de Tech’. “Op open dagen geven we demonstraties en laten we leerlingen zelf schaalmodellen van auto’s spuiten. Met een masker op. Dat maakte altijd veel enthousiasme los. Het is ook geweldig werk, want je maakt iets heel wat kapot was. Heel zichtbaar!”

De RGO, een van de partners in de Beroepscampus, vroeg Bosman mee te denken over wat er nodig is voor het onderwijs van de toekomst. Hij ging graag in op dat verzoek, als enige autoschadehersteller naast een aantal autobedrijven. Het resultaat is dat leerlingen straks kunnen kiezen voor een opleiding autoschadeherstel.

“Uniek in Nederland en officieel erkend door de overheid”, aldus Bosman. “En wij geven ondersteuning op het gebied van kennis en producten. Van het een kwam het ander: een all-in-one cabine. Dat is iets nieuws in de autoschadebranche, bedoeld om de efficiency te vergroten. We hebben vorig jaar ook zo’n cabine geplaatst in ons bedrijf in Middelharnis. En staat er nu ook een in de Beroepscampus.”

Voelen, ruiken, ervaren

Een all-in-one cabine is bedoeld voor auto’s met kleine schades. Demontage, plaatwerk, schuren, opbouwen, spuiten – het is allemaal op één plek mogelijk. Overdracht van de ene monteur naar de andere is niet meer nodig. “Met zo’n cabine op school kun je het vak autoschadeherstel echt goed geven. Alle facetten van het werk komen aan bod. Een mooie ontwikkeling, leuk voor de school en voor de leerlingen. Ze kunnen voelen, ruiken, ervaren…”

Bosman verwacht dat het enthousiasme voor het vak hierdoor zal toenemen. “Dat is hard nodig, want het valt niet mee om vakmensen te krijgen. Er moet nieuwe aanwas komen met het oog op de toekomst. “De RGO is in gesprek om ook de mbo-vervolgopleiding naar de Beroepscampus te halen. Het zou mooi zijn als dat lukt, dan hoeven de leerlingen niet naar Rotterdam.”

Over de Beroepscampus is Arie Bosman enthousiast. Hij prijst de samenwerking tussen de scholen, het werken met de nieuwste technieken en de modernste apparatuur en de link met het bedrijfsleven. “Iedereen is hierbij gebaat. De Beroepscampus is een voorbeeld voor de regio.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Bosman Schadeherstel

Afbeelding