Ellen van der Linde
Ellen van der Linde Foto: MyObjective

Eén gemeentelijk contactpunt

voor alle ondernemersvragen

Ik wil een B&B starten, wat voor vergunningen heb ik daarvoor nodig? Ik wil mijn bedrijf uitbreiden, zijn daar mogelijkheden voor en wat voor regelgeving komt daarbij kijken? Is er nog ruimte op een van de bedrijventerreinen? Kom ik in aanmerking voor financiële steun? Allemaal vragen waar gevestigde of startende ondernemers mee kunnen rondlopen. Ze kunnen ze stellen bij één gemeentelijk punt: het Bedrijvencontactpunt van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Het Bedrijvencontactpunt is vorig jaar tot stand gekomen. Dit na een enquête onder de eilandelijke ondernemers over de dienstverlening van de gemeente. Daaruit – en ook uit contacten tussen ondernemers en de gemeente – kwam naar voren dat die dienstverlening en de bereikbaarheid voor verbetering vatbaar zijn.

“Met het oog daarop hebben we het initiatief genomen om het Bedrijvencontactpunt te starten”, zegt wethouder Tea Both (economie). “Daar helpen we ondernemers op een integrale manier met al hun vragen. Dat betekent dat ondernemers niet meer van de ene naar de andere afdeling worden doorverbonden als ze bijvoorbeeld vragen hebben over ruimtelijke ordening en subsidiëring en ook willen weten of er nog ruimte is op bedrijventerreinen. Alle dienstverlening loopt via één punt. Het verkleint ook de afstand met de gemeente, die na de gemeentelijke fusie in 2013 wel een grote organisatie is.”

Het Bedrijvencontactpunt telt twee medewerkers: Ellen van der Linde en Debby Pennings. Zij zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de gemeente – 14 0187 (keuze 2) – of via e-mail bedrijvencontactpunt@goeree-overflakkee.nl. Wellicht komt er later een spreekuur.

Allerhande vragen

Ondernemers weten de weg richting het Bedrijvencontactpunt al goed te vinden. “Het loopt harstikke goed”, zegt Ellen van der Linde. “Alleen vandaag al kreeg ik elf telefoontjes en e-mails, vooral e-mails, met allerhande vragen. Denk aan vragen over de huisvesting van arbeidsmigranten en over wat er nodig is bij het oprichten van een minicamping bij een boerderij. Maar ook over het toepassen van de nieuwste coronamaatregelen. Over corona hebben we het afgelopen jaar sowieso veel contact gehad, vooral met ondernemers in de recreatiesector.”

Daarnaast krijgen Ellen van der Linde en haar collega Debby Pennings ook wel klachten binnen, of signalen. En ook daarmee gaan ze aan de slag. Wethouder Both: “Als een bepaalde problematiek vaker wordt aangekaart bij het Bedrijvencontactpunt, dan moet daar beleidsmatig iets mee gebeuren. Het is een belangrijk kanaal voor het college om beleid op te baseren. We zouden de boot missen, als we niets met zulke signalen doen. Kijk, we hebben ook contact met de FOGO, maar niet iedere ondernemers is daar lid van, en er zijn ook heel veel éénpitters op Goeree-Overflakkee. We hopen ook die groepen te bereiken via het Bedrijvencontactpunt.”

<kader>

Steunfonds voor ondernemers

Op initiatief van de gemeenteraad heeft het college van B en W een Steunfonds voor Ondernemers ingesteld. Het fonds, dat zojuist actief is geworden, is bedoeld voor eilandelijke bedrijven die getroffen zijn door de coronapandemie en gerichte plannen hebben om hun bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken, bijvoorbeeld door investeringen te doen of door scholing van het personeel.


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: My Objective

Debbie Pennings.