Start van de realisering van de Beroepscampus. Vierde van links: wethouder Peter Feller.
Start van de realisering van de Beroepscampus. Vierde van links: wethouder Peter Feller. Foto: gemeente Goeree-Overflakkee

‘Beroepscampus biedt veel ontwikkelkansen’

Onderwijswethouder Peter Feller vertegenwoordigt een van de drie o’s die nauw betrokken zijn bij de totstandkoming van de Beroepscampus: de overheid. Hij is heel enthousiast over het initiatief dat steeds meer vorm krijgt: “Dit is een ontzettend goede ontwikkeling voor Goeree-Overflakkee.”

“De Beroepscampus is belangrijk om kansen te bieden aan leerlingen. Ze krijgen binnen hun eigen regio ruime mogelijkheden om een beroepsopleiding te kiezen”, preciseert de wethouder.

“Dat komt door de samenwerking van de vmbo-scholen, nu al, en de ontwikkeling van een breed pakket aan profielen en leerlijnen. Ook heel mooi is de samenwerking met het mbo: Albeda, Lentiz en Bouwmensen Zuid-West. Dat biedt veel ontwikkelkansen, en dat geldt ook voor de samenwerking met het ondernemersveld, dat op ons eiland heel divers is. Ondernemers versterken de Beroepscampus doordat zij hun kennis en de technieken van nu binnen brengen en de leerlingen bijvoorbeeld praktijklessen en stages gaan aanbieden.”

Dit laatste, legt Peter Feller uit, is van belang omdat leerlingen en ondernemers elkaar in een vroeg stadium leren kennen. Leerlingen komen te weten wat voor bedrijven er op Goeree-Overflakkee zijn en wat voor werk je er kunt doen, terwijl voor ondernemers de Beroepscampus de vijver is waaruit ze hun toekomstige personeel kunnen vissen. Kortom: via de Beroepscampus sluiten onderwijs en bedrijfsleven veel beter op elkaar aan én hoeven jonge mensen niet langer het eiland te verlaten om een beroepsopleiding te volgen.

Match

De rol van de overheid – in het samenspel van de drie o’s – is het invullen van de verantwoordelijkheid om te zorgen voor huisvesting van het voortgezet onderwijs. “Maar onze rol is ook het faciliteren en stimuleren van het economisch aspect van de Beroepscampus: de match tussen het onderwijs en het bedrijfsleven”, zegt de wethouder. “Wij als gemeente omarmen het concept. In het noordelijk deel van de Beroepscampus doe we het als drie o’s echt met z’n drieën. Daar kleuren we buiten de kaders van de onderwijshuisvesting en zorgen we samen dat we een passend gebouw hebben waar we wat ruimer in ons vestje zitten. Met bijvoorbeeld praktijkruimtes, skill labs, ruimtes voor bedrijven en een beursvloer waarvoor extra middelen nodig zijn. De Beroepscampus wordt een kloppend hart.”

De gemeente investeert uiteraard ook geld in de Beroepscampus. Dat betreft in de eerste plaats de huisvesting van het voortgezet onderwijs. Voor de financiering van de tweede fase – waarvoor een nog op te richten stichting met vertegenwoordigers van het onderwijs en de ondernemers verantwoordelijk is – stelt de gemeente zich garant. “Vanuit andere potjes voegen we ook middelen toe”, zegt Peter Feller. “Alles is erop gericht dat Goeree-Overflakkee een vitaal eiland blijft en dat we goed opgeleide werknemers voor het eiland behouden.”

Echt Goeree-Overflakkee

De wethouder is tevreden over de ontwikkelingen tot nu toe. “Het was soms best ingewikkeld, maar de Beroepscampus is zeker goed uit de verf gekomen. En dat geldt ook voor de samenwerking tussen de drie o’s. Het is gaaf om te zien dat we er met z’n allen voor gaan. Het is een mooi proces, we weten elkaar te vinden en we geloven erin. Dat is echt Goeree-Overflakkee.”

“Wat als we dit niet voor elkaar hadden gekregen? Dan had het onderwijs en de aansluiting met het bedrijfsleven de boot gemist. Dan was er geen dynamische leeromgeving geweest”, schetst de wethouder. “Maar nu realiseer je kwaliteit, toekomstperspectief en een match tussen het onderwijs en de ondernemers. Drie keer één is vier. Het aantal leerlingen neemt nu al toe. En de omgeving kijkt naar hoe Goeree-Overflakkee het doet.”