Adam van Heest (links) en Arie Cové.
Adam van Heest (links) en Arie Cové. Foto: Jaap Peeman

‘PM en RGO allang niet meer rollend over straat’


<subkop>

Profielkeuze dankzij nieuwe Beroepscampus los van signatuur

Al is het midden in het schooljaar, voor vmbo-leerlingen op Goeree-Overflakkee betekent de start van 2021 een nieuw begin. Vanaf de eerste schooldag in het nieuwe jaar volgen zij hun lessen vanaf de nieuwe Beroepscampus aan de Langeweg tussen Middelharnis en Sommelsdijk. Niet alleen een fysieke verhuizing, maar ook een die een aanmerkelijke verbetering markeert van hun voorbereiding op de beroepspraktijk.

In de Beroepscampus wordt nauw samengewerkt door de openbare Rijksscholengemeenschap RGO en de op protestant-christelijke leest geschoeide Prins Maurits. Die samenwerking was ooit ondenkbaar. Maar, zoals rector Adam van Heest van ‘de PM’ zegt: “De tijd dat leerlingen van beide scholen rollend over straat gingen, is lang voorbij.” De laatste jaren zijn de banden aangehaald en wordt de nadruk gelegd op wat de beide scholen verenigt.

De eerste drie schooldagen vanaf maandag 4 januari worden gebruikt om in te huizen. Omdat de docenten in deze periode al erg zwaar zijn belast, is ervoor gekozen dit niet in de kerstvakantie te doen. Voordat op donderdag 7 januari alle leerlingen er zijn, wil de school qua inrichting ‘aan kant zijn’.

De formele oplevering van het gebouw is op 23 december, daarop vooruitlopend worden vanaf 1 december al zware en grote spullen voor met name de bakkerij en het horecagedeelte overgebracht. “Een deel wordt vervangen, een flink deel verhuist mee”, aldus Arie Cové van de RGO.

In de verhuisperiode zijn alle vierdejaars op stage. Dat dit is gelukt, mag in de coronaperiode een prestatie heten. De derdejaars hebben in de verhuismaand december alleen de theoretische AVO-vakken als Nederlands, Engels en Wiskunde.

‘De Tech’

De eerste stap richting deze Beroepscampus werd al elf jaar geleden gezet, toen in 2009 bleek dat de Technische School in de Schoolstraat in Middelharnis (in de volksmond ‘de Tech’) niet meer kon worden opgeknapt. “Nieuwbouw zou op een andere plek moeten. Sinds die tijd is hier sprake van geweest”, blikt Arie Cové terug. “In het voorjaar 2018 sloten alle onderwijsinstellingen en de gemeente een convenant dat nog steeds als basis dient voor de Beroepscampus, waar ook de oude vmbo/mbo Groen in opging.”

Adam van Heest vult aan dat bij vaststelling van het convenant in 2018 de partners afspraken dat zij de profielen voor elkaar zouden openstellen en gezamenlijk de beroepsgerichte vakken in de bovenbouw van het vmbo zouden aanbieden. “Aan het begin was het nog even aan elkaar wennen, maar uiteindelijk is dat sneller gegaan dan verwacht.” Op directieniveau was er snel het besef dat dit de juiste weg was, de leiding moest nog wel de hele schoolbevolking mee krijgen in deze innige samenwerking. “Het verleden neem je mee, maar toch ging dat heel snel. Nu al krijgen leerlingen van de Prins Maurits les op de RGO en andersom.”

De keuze voor de ene school of de andere was in deze regio vaak een bewuste. Soms omdat er een voorkeur was voor de wijze van lesgeven en/of de signatuur van de ene school, soms echter ook vanuit een negatief standpunt: ‘Die school in ieder geval níet’. “Dat was ook het spannende voor de collega’s, die het gevoel hadden elkaars concurrent te zijn”, licht Adam van Heest toe. “Er is nu eenmaal een tweedeling in de regio waarbij men kiest op basis van het profiel van de school. Wij vonden het jammer dat wie kiest voor school X niet kan kiezen voor een profiel wat misschien beter voor je is. Dat hete hangijzer is nu van tafel. Als je eind klas 2 kiest voor Groen, kies je een beroepsprofiel wat bij je past, los van de identiteit van beide scholen. Hoewel onze eerste ervaringen heel goed zijn, is dat best spannend.”

Duurzaam

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit keert ook terug in de acht profielen. Arie Cové: “Het profiel PIE (Produceren, Installeren en Energie) is heel fanatiek bezig met wat op dit moment gebeurt in Stad aan ’t Haringvliet. Juist in het algemene AVO-onderwijs wordt ook veel gedaan. Edudelta is van oudsher een ‘ecoschool’, waar duurzaamheid is ingebakken. In elk profiel is iets duurzaams te vinden. In de naamgeving zal dit pas blijken bij doorstroming naar het mbo. In het onlangs vastgestelde Strategisch Beleidsplan is duurzaamheid als belangrijke factor benoemd.” Zowel Beroepscampus Noord (voormalige Groene School) als Zuid (Beroepscampus Langeweg) verdienen het stempel ‘Beng’ (Bijna Energie Neutraal Gebouwd). De scholen betalen mee aan de investeringen die daarmee samenhangen.

De termen ‘Noord’ en ‘Zuid’ wil men straks niet meer gebruiken. Arie Cové: “Er is sprake van één gebouw met wel meerdere ingangen. Profielen zullen op bepaalde plekken geconcentreerd zijn, de leerlingen lopen door elkaar heen in één gebouw met één kantine en één aula.” Hoewel beide rectoren benadrukken dat zowel RGO als PM hun eigen identiteit behouden, stelt Van Heest dat men zich bewust is op welke vlakken dit van belang is en waar minder: “Je kunt niet christelijk metselen.” Om die reden ook het belang van één gebouw: “Van die gescheiden werelden moeten we nu af.”

<kader>

Acht profielen

In acht beroepsprofielen waarin leerlingen zich kunnen voorbereiden op de beroepspraktijk:

Bouwen, wonen & interieur (BWI)

Dienstverlening & Producten (D&P)

Economie & Ondernemen (E&O)

Produceren, Installeren & Energie (PIE)

Zorg & Welzijn (Z&W)

Groen (GR)

Horeca en Bakkerij & Recreatie (HBR)

Mobiliteit & Transport (M&T)

De profielen zijn gebaseerd op landelijke richtlijnen, maar gemodelleerd naar regionale behoeften. De aandacht voor Duurzaamheid in profiel ‘PIE’ is er een voorbeeld van.


De Beroepscampus in aanbouw.