Afbeelding
Foto:

Maatschappelijk (on)verantwoord?

Bij het thema sponsoring denk ik als eerste aan de ondernemers die in ruil voor het uiten van de bedrijfsnaam op reclameborden of shirts een geldelijke bijdrage leveren aan de vele sportclubs die Goeree-Overflakkee rijk is. De meeste sportclubs hebben deze steun hard nodig.

Over het algemeen zal het ook zeker ‘MVO’ zijn de sportclubs op deze manier te steunen, maar toch spookt in dat verband nog altijd een uitzending van Zembla uit 2018 door mijn hoofd.

De uitzending ging over de verwijdering en verwerking van kunstgrasvelden. In 2005 was de grote hausse geweest van de aanleg van kunstgrasvelden bij sportclubs (op ons eiland viel het gelukkig mee) en juist in 2018 was het einde van de technische levensduur van veel velden bereikt. Onder meer sponsorgelden waren indertijd gebruikt voor de aanleg van kunstgrasvelden, nu zou dit geld ook worden aangewend voor de afvoer van de versleten velden.

Het is de vraag of het bijdragen aan de afvoer van versleten kunstgrasvelden als maatschappelijk verantwoord is aan te merken. Zembla had het proces onderzocht en kwam tot de (wat mij betreft schokkende) conclusie, dat er in Nederland maar twee bedrijven waren die zich hiermee bezig hielden en die er bovendien een potje van maakten. Het leek er op, dat ze graag de gelden voor het afvoeren van kunstgrasvelden incasseerden, maar vervolgens nooit tot recycling ervan overgingen. De gemeente Dongen heeft aan één van deze bedrijven weliswaar meerdere lasten onder dwangsom opgelegd, maar de onderneming had geen middelen dit te betalen. Een faillissement lag voor de hand, maar daar is het tot nu toe niet van gekomen. Ook als er een faillissement wordt aangevraagd en uitgesproken, zullen er geen middelen zijn de kunstgrasvelden wel correct af te voeren. Dan zal de gemeenschap voor de kosten hiervan opdraaien.

De afgelopen weken kwam er een aantal nieuwsberichten waaruit kan worden afgeleid dat er licht is aan het einde van de tunnel. De eigenaar van het bedrijfsterrein in Dongen heeft zijn terrein verkocht en heeft aangeven zelf zorg te dragen voor de correcte afvoer van de stapels kunstgrasvelden op het terrein. Begin dit jaar is er in Amsterdam een ondernemer opgestaan die de velden inneemt en vervolgens recyclet tot nuttige grondstoffen. Een prachtig initiatief. Mede daardoor kan het niet meer maatschappelijk onverantwoord genoemd worden als sponsorgelden worden gebruikt voor de afvoer van kunstgrasvelden.