Pieter van den Herik.
Pieter van den Herik. Foto: Geert@CheeseWorks.nl

Met elkaar naar een nieuwe economie

Destijds ontstaan vanuit een advies van de Sociaal Economische Raad, is 16 jaar later de tijd van sec maatschappelijk verantwoord ondernemen wel voorbij voor MVO Nederland. Van een organisatie die zich voorheen vooral richtte op het geven van voorlichting over maatschappelijk verantwoord ondernemen, is de focus nu verschoven naar het ontwikkelen van een nieuwe economie. Zo’n 2000 bij MVO Nederland aangesloten ondernemers – van multinational tot zzp’er – vatten de koe bij de horens en pakken de urgentie van deze nieuwe visie op ondernemen onder de hoed van MVO Nederland met elkaar op. In het licht van de huidige tijd bezien, een absolute ‘must’.

“Bedrijven kunnen hun kop niet meer in het zand steken waar het onder meer het klimaat, grondstoffen, diversiteit binnen de samenleving en biodiversiteit betreft”, stelt Pieter van den Herik, operationeel directeur van MVO Nederland. “Daartoe heeft MVO Nederland zich ontwikkeld tot een netwerk van ondernemers die zich hiervoor inzetten. Met elkaar willen we naar een nieuwe economie.”

En dat is een breed speelveld als het gaat om duurzaamheid. De aangesloten bedrijven hebben tot doel een nieuwe economie te realiseren die klimaatneutraal is, waar grondstoffen circuleren (de zogenoemde circulaire economie), waar kansen zijn voor iedereen en waar iedereen kan meedoen (de zogenoemde inclusieve economie) en waarin zich eerlijke handelsketens bevinden, met eenieder dezelfde rechten.

“De bedrijven die bij ons aangesloten zijn, werken gezamenlijk aan een zevental thema’s, vastgelegd in een businessagenda. Daarbij kun je denken aan duurzame energieopwekking. Die thema’s zijn de route richting de nieuwe economie die we als MVO Nederland voor ogen hebben. De bedrijven die zijn aangesloten vertegenwoordigen deze agendering en we doen de lobby hiervoor.”

Doeners

Het is dan ook een ‘netwerk van doeners’, zoals Van den Herik benoemt. “We werken aan het vormgeven van het programma en aan diverse projecten, zodat bedrijven hiermee aan de slag gaan. De economie moet herstellen op een toekomstbestendige manier en niet weer vervallen in het oude. Daartoe zijn harde eisen gesteld binnen bijvoorbeeld de klimaatuitdaging waar we met zijn allen voor staan. Juist daarin is deze tijd bepalend voor hoe succesvol we in deze nieuwe tijd zullen zijn.”

De traditionele manier van kijken is in dat opzicht verschoven naar verantwoordelijk ondernemen. “Werd in 1972 voor het eerst invulling gegeven aan duurzaamheid, heden ten dage staan we voor de uitdaging deze planeet in een betere staat door te geven aan de volgende generatie. En wat kun je dan met je bedrijven doen? Waar vroeger de drie P’s, People, Planet en Profit, golden, staat nu met name centraal wat de impact van onze ondernemingen is. Op sociale of ecologische aspecten, om maar iets te noemen.”

En dat betekent dat bedrijven keuzes zullen moeten maken. Waar willen ze impact op hebben en vooral: waar richt ik me met mijn bedrijf op. “Zo zijn voor een schoonmaakbedrijf de mensen en de grondstoffen belangrijk. Voor een groot productiebedrijf zal dat bijvoorbeeld energie en grondstoffen zijn. Afhankelijk van je business maak je dus keuzes waar je je focus op legt.”

Om die focus te verbreden en te versterken, koppelt MVO Nederland ook bedrijven aan elkaar, op basis van de businessagenda. Van den Herik: “samen doen en oplossingen bieden aan bedrijven die een vraag hebben, is belangrijk. Elkaar helpen waar nodig en gezamenlijk business oppakken. Zo doen we ook innovatieprojecten samen met bedrijven. Centraal daarbij kan de vraag staan hoe je met je interne CO2-prijs werkt. Daarin kun je veel van elkaar leren.”

Valkuilen

MVO Nederland zorgt er dus voor dat meer bedrijven mee gaan doen aan het ontwikkelen van een nieuwe economie. “Dat kan binnen de sector zijn of op nationaal niveau. Dat versterkt het netwerk. En natuurlijk zijn er valkuilen. Zodra je hiermee als bedrijf aan de slag gaat, is de allereerste stap: waar wil ik me op richten. Dat kan alleen maar door samen te werken met leveranciers en klanten. En zelfs met de leveranciers van je leveranciers en de klanten van je klanten.”

Een andere valkuil kan isolement zijn. “Als je daar geen aandacht voor hebt, kan dat zeker een valkuil zijn. Bijvoorbeeld als je je als bedrijf richt op duurzaam inkopen. Als je alleen nog maar met grondleverancier A zaken doet, kunnen klanten weinig ruimte ervaren om samen te werken door de inkoopprijs op een lage prijs te houden. Niet in gesprek gaan met ketenpartners kan dus zeker tegen in plaats van voor je werken.”

Ook een interne valkuil ligt nabij. “Je kunt een duurzaamheidsmanager aanstellen, maar die kan zich een roepende in de woestijn voelen als je niet op alle lagen in het bedrijf support geeft. Zoiets dient verbonden te worden aan de primaire business als je wilt verduurzamen. Je kunt starten bij het wagenpark en de facilitaire dienst, maar je moet vervolgens naar de core business.”

Inbedding

Een en ander vereist een andere gedachtegang. “Het vraagt aandacht voor goede inbedding binnen het bedrijf. Mooie marketingverhalen op de website, daar prikken marktpartijen zo doorheen. Natuurlijk zijn er ook successtory’s, zoals het cruciale van samenwerking. Het zijn allereerst de mensen die het moeten doen, zij hebben de organisatie achter zich staan. Samenwerking in de transitie naar duurzaamheid vereist commitment van hen, die ook al langer binnen een organisatie werkzaam zullen moeten zijn. Zij hebben de achtergrondkennis.”

Het meetbaar maken van duurzaamheid is volgens de operationeel directeur tevens een belangrijke succesfactor. “Zo kun je door certificaten ergens handen en voeten aan geven. Het is een handige ‘bril’ om door te kijken: waar zit het goed en waar zit het minder goed. En het is tenslotte niet iets wat je ‘even’ doet.”


<kader>

Bedrijven die duurzaam ondernemen ambiëren, kunnen zich te allen tijde aansluiten bij MVO Nederland. Neem voor meer informatie een kijkje op: mvonederland.nl.


Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: MVO Nederland

Afbeelding